Børnerettighedsinstitutionen MIO, Handicapinstitutionen Tilioq og aldretalsmandsinstitutionen, som har talsmændene for henholdsvis børn og unge, de handicappede og de ældre skal fortsætte uændret, mener Siumuts forretningsudvalg i hovedbestyrelsen. Dermed undsiger partiet Naalakkersuisuts lovforslag som netop er sat i høring. I forslaget vil Naalakkersuisut sammenlægge de tre institutioner sammen
Ligestillingsrådet og Rådet for Menneskerettigheder. Men ingen har efterspurgt denne ændring, i alt fald ikke hos Naalakkersuisuts arbejdsgiver, Inatsisartut.
- Det er svært at få øje på hvor idéen om at sammenlægge tre ganske velfungerende institutioner under en paraply som Grønlands Menneskerettighedskommission, hvor topstyring og centralisering bliver rådende. Den er ikke efterspurgt af Siumut og står ikke i koalitionsaftalen med Nunatta Qitornai og Demokraatit, siger Erik Jensen, formand for Siumut.
De tre institutioner har gjort et godt stykke arbejde i de sidste par år. - MIO, som blev etableret i 2011, er den ældste institution af de tre talsmænd, har haft en tæt dialog med borgerne i hele landet og indgivet rapporter til kommunerne og Selvstyret. Tilioq har ligeledes siden 2017 være særdeles produktiv og er kommet med krasse rapporter til Selvstyret om forholdene for de handicappede, siger Erik Jensen og
fortsætter.
- De er ganske udmærkede, uvildige og velfungerende institutioner som laver deres arbejde. Talsmændene rapporterer om forholdene, hvilket tit giver myndighederne ridser i lakken, når de fortæller samfundet om de grelle tilstande mange steder. Så har vi en Ældretalsmandsinstitution som netop blev vedtaget for et år siden, og er i gang med vigtigt udredningsarbejde. Det giver heller ikke mening at man så kort tid efter
ændrer forudsætningerne for Ældretalsmandens arbejde, påpeger han.
Reel fyring
Siumut er ikke tilfreds med dagsordenen som Naalakkersuisoq for Sociale anliggender, Martha Abelsen og Naalakkersuisoq for Sundhed, Anna Wangenheim har bragt på banen her i årets slutning.
- Det er reelt fyring af mange gode medarbejdere. Man er i gang med at demontere det arbejde de laver, og ikke mindst i gang med at centralisere under påskud om at en sammenlægning vil medføre en bedre rådgivning til blandt andet Naalakkersuisut. Man fjerner nærhedsprincipper, som er styrken i de nuværende talsmandsorganisationer og erstatter med enhed som ligger langt fra de vigtige opgaver, at inddrage borgerne, siger Erik Jensen.
Han mener, at opgaven med at samle viden og vidensdeling er en afgørende og central opgave, og at dette vil gå tabt ved en sammenlægning.
- Ligestillingsrådet og Grønlands Råd for Menneskerettigheder har også en meget vigtig funktion for samfundsudviklingen og det arbejde skal også fortsætte uden ændring, påpeger han.
Rapport efter rapport
Siumut er tilhænger af Menneskerettighederne, Børnerettighederne og nu også de 17 verdensmål og bruger disse som pejlemærker i udviklingen af samfundet.
- Vi skal følge de internationale love og rettigheder som vi har ratificeret. Det er da klart. Vi får også den ene rapport efter hinanden som både påtaler der hvor vi svigter, og kommer med anbefalinger om hvordan det skal løses. Herudover er der rapporter om tilstandene i samfundet. Ikke kun de der vedrører rettigheder, mens forskningsrapporter såsom levevilkårsundersøgelsen, om hjemløshed, om kriminalitet,
om børn og unge mv.
- Men det der mangler, er mere handling der skal afhjælpe problemstillingerne. Det må Selvstyret og kommunerne blive bedre til at løse, men vi må erkende at for at løfte opgaven godt nok skal der det også ske i tæt samarbejde med civilsamfundet, siger Erik Jensen.
Spar et andet sted
På Siumuts landsmøde var et af emnerne på dagsordenen, den store offentlige administration og de øgede udgifter til denne. Der skal ses på hvordan det kan spares, og et sted er udgifterne til huslejer.
- Hvis vi skal pege på en mulighed for besparelse, så kan man begynde med at slippe ud de fire lejemål i Nuuk som huser, MIO, Grønlands Råd for Menneskerettigheder, Ligestillingsråd, og Ældretalsmandsinstitutionen og samle dem i et lejemål. Ligesom et Innovationscenter vil den daglige kontakt naturligt skabe en synergieffekt, uden at man skal blande sig i hinandens kompetencer og opgaver. Et fagligt sparringsmiljø som efterlyses i lovforslaget, påpeger Erik Jensen.
Nyansættelse
Sidst men ikke mindst, kan man ikke undgå at bemærke, at der i lovforslaget også lægges op til at den ønskede Kommission skal samarbejde med Institut for Menneskerettigheder - Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution om at fremme og beskytte menneskerettighederne i Grønland og for grønlændere i Danmark.
- Her ser vi desværre endnu et tiltag, som ingen har efterspurgt. Men det er måske også herfra, at vi ser hvor lovforslaget stammer fra, da det bliver formanden for selvsamme råd skal som agere formand før den ønskede Kommission fra 1. juli 2022 indtil 2025. En formand der skal styre et sekretariat baseret i Nuuk med tilhørende 12,1 millioner kroner. Vi har ikke brug for mere et lag mere af tom administration, men institutionerne der bevarer deres integritet, slutter Siumut formanden Erik Jensen.