Meninger

Vi skal prioritere vores fremtid og vores ret til selvbestemmelse

Det er en klar aftale, at vores anliggender ikke må drøftes uden vores tilstedeværelse. Alligevel oplever vi gentagne gange, at dette bliver overset. Det er nu på tide at tage næste skridt for at beskytte og fremme vores lands interesser, fordi det er afgørende nødvendigt at påbegynde de nødvendige initiativer. Derfor må § 21 i Selvstyreloven blive åbnet som en vej fremad.

Af Doris J. Jensen, politisk ordfører

Oversat – USA’s præsident har udtalt, at Amerika vil overtage vores land, og at forvaltningen fremover vil være under amerikansk ansvar.

I øjeblikket arbejdes der i USA på en lov med henblik på at opkøbe vores land, og der foretages en vurdering af, hvordan Danmark skal kompenseres.

Da USA’s præsident og Danmarks statsminister talte sammen over telefon, blev det bekræftet, at præsidenten mener sine udtalelser alvorligt. Derudover nævnte han under en pressekonference, at militær indgriben ikke er udelukket.

Hændelsen har genoplivet Grønlands budskab fra 2019: at vores land ikke er til salg, ikke kan købes, og at det er grønlænderne selv, der har ansvaret for og retten til at beslutte deres fremtid. Dette har imidlertid ikke påvirket USA’s præsident, som tværtimod har reageret med trusler om at hæve toldsatserne i handlen med Danmark, ligesom andre lande allerede er blevet ramt af forhøjede toldafgifter.

Danmark er af amerikanerne blevet vurderet som handlende utilstrækkeligt over for vores land og som en upålidelig alliancepartner. Dette blev også bekræftet under en tv-debat mellem partilederne, hvor det blev påpeget, at staten ikke fuldt ud har opfyldt forsvarsaftalen. Dette har ligeledes ført til kritik fra USA’s præsident.

Disse begivenheder har skabt usikkerhed både i det internationale samfund og i det politiske arbejde, samtidig med at vores myndigheder er blevet sat uden for indflydelse. Indtil vores land opnår status som en selvstændig stat, vil vores muligheder for at deltage officielt i forhandlinger være begrænsede. Derfor mener Siumut, at for at undgå en ugunstig position for vores land, bør det nye Inatsisartut hurtigst muligt præcisere vejen mod statsdannelse, således at § 21 i Selvstyreloven bliver åbnet som en vej frem. Dette vil betyde, at der ikke kan føres forhandlinger hen over hovedet på os, og at det grønlandske folk kræver en ny politisk ordning.

Det er en klar aftale, at vores anliggender ikke må drøftes uden vores tilstedeværelse. Alligevel oplever vi gentagne gange, at dette bliver overset – også i disse dage. Derfor mener Siumut, at tiden er inde til, at de ansvarlige i vores land påtager sig det fulde ansvar.

Det skal sikres gennem det nye Inatsisartut, at Naalakkersuisut indleder forhandlinger med Danmark. Både Naalakkersuisut og Inatsisartut skal være politisk, juridisk og administrativt forberedte, samtidig med at Grønland skal være klar til at forhandle med eksterne parter. Beslutningerne skal træffes uden udefrakommende påvirkning og med Grønlands interesser som det primære udgangspunkt.

Gennem historien er vores land gentagne gange blevet genstand for beslutninger truffet udefra, uden at vi har haft politisk indflydelse eller mulighed for at påvirke den valgte retning. Disse beslutninger har haft afgørende konsekvenser for vores land.

Åbningen af § 21 vil sikre, at vores land opnår en stærkere position blandt nationer og i overensstemmelse med Folkeretten.

De seneste begivenheder har tydeligt vist, at det er nødvendigt at tage næste skridt med fokus på vores fremtid og selvstændighed. For at beskytte og fremme Grønlands interesser er det afgørende at begynde at realisere de nødvendige tiltag.