Januar måned var kun lige startet, da antal smittede med Corona begyndte at stige uafbrudt frem til nu – både antallet af indlagte på sygehuse samt antal døde stiger stadig
Af Kirstine Olsen, medlem af kommunalbestyrelsen i Qeqqata Kommunia, Siumut
(Oversat) Under et pressemøde den 17. januar hvor Naalakkersuisut afholdt et direkte sendt pressemøde, blev det oplyst, at man vil stoppe med at bruge kræfterne på at teste befolkningen og i stedet koncentrere sig om de syge og at give vaccinationer. Man fremlagde under pressemødet ikke noget om de nye restriktioner og de samfundsmæssige regler. Med virkning fra samme dag skal de der er smittet med Corona selv melde sig, og såfremt resten af husstanden ikke er smittet med Corona og der ingen symptomer er, kan de gå på arbejde og aflevere børnene i daginstitutionerne og elever i folkeskolen kan fortsat gå i skole – og at man kan ringe til Corona Hotline, hvis man vil have yderligere at vide.
Man må sige, at sådanne beslutninger der tages fra dag til dag kun kan medfør utryghed i befolkningen, desuden virker det uforberedte. Det er særdeles vigtigt, at der er et godt samarbejde med samfundet hvis man vil forvente, at forholdende skal køre videre og der skal være et beredskab, desuden har vi behov for en klar ledelse af landet, hvis vi skal passe godt på os selv og være trygge ved situationen i hverdagen. Nu har Peqqissaasut Kattuffiat også meldt sig på banen med pressemeddelelser hvoraf det fremgår, at de er bekymrede, og at de oveni er bekymrede for, at medarbejderne i sundhedsvæsenet vil begynde at sige deres stillinger op. Dette viser med al tydelighed, at der er brug for rammer og restriktioner, som er mere strikse og realistiske. Desuden viser det sig i nyhederne omkring antigen-testene, at folk generelt ikke har råd til selv at købe disse test.
Der er nu en masse ubesvarede spørgsmål der svirrer rundt i luften ude i samfundet, og som ikke bare lige kan besvares, hvilket samtidig har afstedkommet en del debat på Facebook, og som er med til at skille vandene iblandt befolkningen.
Mens denne skrives kan vi endnu finde de gamle regler på www.coruna.nun.gl-mi og der er endnu ikke foretaget en fornyelse her, desuden har ikke alle borgere endnu internetforbindelse. Jeg synes, at den måde det fungerer på må stoppe, og erstattes med en bedre information. Som eksempel herpå ved vi ikke hvad formålet med en sådan åbning af samfundet betyder. Er man ude på at opnå, at så mange som muligt skal smittes med Corona? WHO oplyser, at Omikron ikke nødvendigvis er afslutningen på pandemien, tværtimod er man bekymrede for at de mange smittede kan betyde, at der opstår endnu flere mutationer. Er Sundhedscentrene i beredskab hvis det skulle ske? Desuden er der skolerne i byerne, daginstitutionerne, alderdomshjemmene og virksomhederne der vil få problemer med beredskabet, hvis der mangler medarbejdere og hvordan har man overvejet det scenarie? Har man et beredskab overfor bygde- og yderdistrikterne?
Nu hvor antallet af smittede forøges er det vigtigt, at man overalt kan se hvordan man skal forholde sig og hvilke regler der forefindes, det skaber nemlig tryghed i befolkningen. Således som man nu fremstiller forholdende, vækker det bekymring fordi antallet af døde som følge af Corona stiger. Derfor er det ønskeligt, at man åbent fortæller om status som den er, samt at man ud fra de restriktioner der er gældende skal blive ved at tilpasse sig og oplyse om det.
Det ønskes nærmest at Inatsisartut helt ekstraordinært indkaldes, så man kan få tingene på plads og således vi kan komme videre med Corona og hvilke metoder man i fællesskab på den mest tydelige måde kan samarbejde og organisere sig om. Med tanke på vort lands økonomiske stade, så vil det i sidste ende kun skade os, hvis vi hovedløst bare bruger løs af en masse penge.