Meninger

Borgmestrene har tilbageholdt oplysninger om boligsagen i Sermersooq for kommunalbestyrelsen

I sagen om Sermersooq boligsagen har den tidligere og nuværende borgmester tilbageholdt oplysninger for kommunalbestyrelsen, og det er fuldstændig uacceptabelt og ulovligt

Af Peter Davidsen, medlem af kommunalbestyrelsen, Siumut

På baggrund af trykte oplysninger om boligsagen, kan vi nu dokumentere, at Naalakkersuisut har henvendt sig til Kommuneqarfik Sermersooq for at få oplysninger første gang den 14. maj 2019 og har efterfølgende henvendt sig flere gange, men desværre har borgmestrene ikke orienteret kommunalbestyrelsen derom.

Baggrunden for Naalakkersuisuts henvendelse er følgende: Inatsisartutlov nr. 29 af 17. november 2017 om den kommunale styrelse.

§ 47.  Naalakkersuisut fører tilsyn med, at kommunalbestyrelserne i deres forvaltning overholder reglerne i denne lov og i øvrigt forvalter i overensstemmelse med gældende offentligretlige regler.

Boligsagen i Sermersooq startede, da Naalakkersuisut den 14. maj 2019 henvendte sig til Kommuneqarfik Sermersooq for at anmode om oplysninger vedrørende boligsagen, foruden at anmode om andre oplysninger vedrørende sagen, og kommunalbestyrelsen er ikke blevet forelagt eller orienteret om disse henvendelser.

Kommuneqarfik Sermersooq blev af Naalakkersuisut påbudt at stoppe med langtidsleje af udlejningsboliger den 12. februar 2020 i henhold til  Inatsisartutlov nr. 29 af 17. november 2017 om den kommunale styrelse. § 49.  Naalakkersuisut beslutter, om der er tilstrækkelig grundlag for at indbringe en sag for Tilsynsrådet.

Boligsagen i Sermersooq blev først forelagt kommunalbestyrelsen i et lukket møde den 5. marts 2020 første gang.

Sagen blev først forelagt kommunalbestyrelsen ti måneder efter boligsagens start, til trods for at hele kommunalbestyrelsen har ansvaret for den kommunale forvaltning, da tidligere og nuværende borgmestre har tilbageholdt oplysninger og har ageret udover deres beføjelser, for Naalakkersuisut henvendelse har baggrund i § 47.  Naalakkersuisut fører tilsyn med, at kommunalbestyrelserne i deres forvaltning overholder reglerne i denne lov og i øvrigt forvalter i overensstemmelse med gældende offentligretlige regler. I henhold til denne lov vedrører det kommunalbestyrelsens forvaltning, og borgmestrene er forpligtet til at orientere hele kommunalbestyrelsen ved første lejlighed, da denne har ansvaret for forvaltningen.

Kort resume af sagsgangen i boligsagen i Sermersooq:

14. maj 2019, Naalakkersuisut henvender sig skriftligt  til Kommuneqarfik Sermersooq for at få yderligere oplyninger omkring genudlejning af lejeboliger.

20. maj 2019, Naalakkersuisuts henvendelse blev ikke forelagt Økonomi – og erhvervudvalgets møde.

11. juni 2019, Naalakkersuisuts henvendelse blev ikke forelagt ved kommunalbestyrelsesmødet.

11. juli 2019, Naalakkersuisut henvender sig igen til Kommuneqarfik Sermersooq omkring udlejningsboliger.

19. august 2019,Naalakkersuisuts henvendelse blev ikke forelagt Økonomi- og Erhvervsudvalget.

27. august 2019, Der blev ikke orienteret om Naalakkersuisuts henvendelse på kommunalbestyrelsesmødet.

13. december 2019, Kammeradvolatens lange udrening (udredning omkring kommunal langtidsleje af udlejningsboliger) ligger færdig og blev videresendt til Kommuneqarfik Sermersooq.

17. december 2019, Kommunalbestyrelsen blev på mødet ikke orienteret omkring kammeradvokatens udredning.

Kammeradvokatens lange udrening blev derefter sendt til andre advokater til vurdering for mange penge, uden at kommunalbestyrelsen blev orienteret.

10. februar 2020, Naalakkersuisut henvender sig til Kommuneqarfik Sermersooq omkring 13 specifikke punkter i sagen omkring langtidsleje af udlejningsboliger.

12. februar 2020, Naalakkersuisut afkræver Kommuneqarfik Sermersooq at stoppe landtidsleje af udlejningsboliger.

20. februar 2020, Ovennævnte punkter blev ikke forelagt Økonomi- og Erhvervsudvalget.

5. marts 2020, På et ekstraordinært møde i kommunalbestyrelsen blev boligsagen første gang forelagt kommunalbestyrelsen.

Da hele kommunalbestyrelsen er ansvarlig for boligsagen har daværende og nuværende borgmestre ageret enerådigt uden om kommunalbestyrelsen, hvilket er uacceptabelt i henhold til de demokratiske spilleregler som er påbudt i Styrelsesloven og uden hensyntagen til kommunalfuldmagten.

Ud over at have tilbageholdt oplysninger i sagen og i henhold til Tilsynsrådets vurdering den 9. november 2021 på basis af de foreliggende oplysninger har borgmestrene underskrevet uden lovhjemmel og politisk mandat, og da dette har været i medierne, skal jeg ikke komme ind på dette. Men efter ønske fra Kommuneqarfik Sermersooq kan man nu læse Tilsynsrådets uddybende notat, hvor Tilsynsrådet kræver flere oplysninger jævnfør § 48 Kommunalbestyrelsen skal tilvejebringe og meddele Naalakkersuisut de oplysninger og udlevere de dokumenter, Naalakkersuisut forlanger om forhold i kommunen. Da Tilynsrådet besøgte kommunen den 17. september 2021 og den 13. oktober 2021, blev den manglende samarbejdsvilje påpeget.

Som medansvarlige af den kommunale forvaltning kan vi ikke acceptere kommunens ageren uden vort vidende, og det er stærkt foruroligende for medlemmer af kommunalbestyrelsen.

Afslutningsvis må man konstatere, at bormestrenes enerådige ageren må betragtes som mistillid til medlemmer af kommunalbestyrelsen. Og hvis kommunalbestyrelsen skal arbejde med udgangspunkt i loven, er der ikke længere tillid til borgmestrenes evne til at forvalte på med udgangspunkt i de demokratiske principper.