Samtalen mellem formanden for Naalakkersuisut og den danske statsminister om mulige ændringer af Selvstyreloven er bekymrende. Loven tilhører det grønlandske folk og kan derfor ikke gøres til genstand for forhandling med udenlandske regeringer, særligt ikke når der ikke foreligger et klart mandat. Formanden for Naalakkersuisut har handlet uden mandat fra hverken Inatsisartut eller befolkningen.
Af Jess Svane, medlem af Siumut
Oversat – Jeg finder det bekymrende, hvad formanden for Naalakkersuisut og den danske statsminister på det seneste har udtalt offentligt i relation til Selvstyreloven. Selvstyreloven er ikke et emne, der kan forhandles mellem to lande. Loven udgør det grønlandske folks vilje, som også er de eneste, der kan ændre den.
Det synes at være blevet nødvendigt endnu engang at slå fast, at Selvstyret og det grønlandske folks ret til selvbestemmelse ikke kan blive genstand for forhandling eller udsalg, uanset hvilket land det måtte dreje sig om.
Der er ikke givet noget mandat
Derfor er det bekymrende, at formanden for Naalakkersuisut har indledt drøftelser med Danmark om, hvordan Selvstyreloven kan ændres. Det er sket uden et demokratisk grundlag, uden opbakning fra Inatsisartut og uden befolkningens viden.
Jeg er ikke i tvivl om, at Siumut fastholder, at enhver ændring af Selvstyreloven kun kan finde sted med befolkningens fulde inddragelse og opbakning. En lov af så grundlæggende betydning kan ikke forhandles bag lukkede døre, og processen må ikke føres uden respekt for demokratisk medbestemmelse.
Vi byder investeringer fra udlandet, herunder Danmark velkommen, da de er nødvendige for at udvikle vores erhvervsliv. Men det er afgørende, at det sker på en måde, hvor vi selv har kontrol med processen.
Det er bemærkelsesværdigt, at emner der tidligere blev anset for irrelevante eller udelukket fra Danmark, nu pludselig fremstilles som presserende, som for eksempel talen om øgede investeringer. Vi er nok alle klar over, at den pludselige gavmildhed skyldes geopolitiske realiteter.
Det kræver en redegørelse
Jeg finder det nødvendigt, at formanden for Naalakkersuisut ved først givne lejlighed redegør over for Inatsisartut for sine handlinger, og for det indtryk han har efterladt af at have lagt politiske spor med Danmark. Diskussioner og mulige forhandlinger om Grønlands fremtid og selvbestemmelse kan kun foregå i fuld åbenhed og med et klart mandat fra befolkningen.
Det må forklares, med hvilken opbakning udtalelsen om at styrke tilknytningen til Danmark er fremsat. Jeg ønsker også at vide, om det parti jeg er medlem af, har været blandt dem der har bakket op om denne udtalelse. Hvis det er tilfældet, mener jeg, at vores deltagelse i koalitionen bør tages op til overvejelse.