Forsiden

Grønlands fremtid skal bygges på inklusion og saglige principper

Siumut tager skarpt afstand fra udtalelsen om, at danskere skal forlade landet i et selvstændigt Grønland. Det grønlandske folk er anerkendt som et folk i henhold til folkeretten, hvilket understreger, at spørgsmålet om grønlandsk statsborgerskab skal afgøres på et sagligt og juridisk grundlag – ikke ud fra subjektive eller følelsesladede holdninger. Siumut arbejder for et inkluderende samfund, hvor den enkeltes identitet aldrig må gøres til politisk plattenslageri, men skal baseres på ligestilling – uanset fødested, køn eller religion.

Af Hans Peter Poulsen, 2. næstformand, Siumut

Siumut tager skarpt afstand fra udtalelsen om, at “når vi bliver selvstændige, skal danskerne rejse hjem.” Sådanne udsagn skaber splittelse og strider mod de grundlæggende værdier, vores samfund skal bygge fremtiden på.

Det er tydeligt, at denne holdning ikke blot tilhører én person, men afspejler en underliggende opfattelse i visse politiske kredse. Katten er blot kommet ud af sækken. Uanset forsøg på at distancere sig fra udtalelsen, er det nødvendigt at erkende, at den udspringer af et miljø, hvor eksklusion og splittelse sættes over sammenhold og gensidig respekt. Formentligt menes der også, at alle der ikke er ”rigtige” grønlændere skal ud, herunder vores medborgere fra Asien m.m.

Siumut fastholder resultatet af folkeafstemningen i 2008 om Selvstyreloven, hvor det grønlandske folk blev anerkendt som et folk i henhold til folkeretten. Denne anerkendelse handler ikke om at skabe kunstige skel mellem mennesker baseret på ophav, religion eller køn – en sådan tilgang ville være både historieløs og en misforståelse af den reelle opgave. Udfordringen er ikke at afgøre, hvem der er en “rigtig” grønlænder, men at sikre en retfærdig og inkluderende proces for at fastlægge kriterierne for grønlandsk borgerskab i en selvstændig fremtid.

Der er endnu ikke udarbejdet en lov om borgerskab, men Siumut mener, at dette bør være en central del af arbejdsgruppens arbejde med Selvstyrelovens § 21. Processen bør bygge på saglige og juridiske principper frem for subjektive holdninger og følelsesladede udmeldinger.

Siumut arbejder for et samfund baseret på ligestilling – uanset fødested, køn eller religion. Ingen skal få deres identitet gjort til genstand for politisk bedømmelse. Vi når ingen vegne ved at splitte os selv i atomer og ekskludere dem, vi subjektivt anser som mindre “rigtige” end andre. Ifølge folkeretten er alle, der bor i Grønland, en del af samfundet.

Siumut vil altid arbejde for et stærkt og forenet Grønland, hvor vi sammen former vores fremtid baseret på respekt, retfærdighed og fællesskab – og den enkeltes ret til eget identitet.