Meninger

Inuit Ataqatigiit har ikke styr pÄ Sermersooq

FÞrst meldte Inuit Ataqatigiit kommunen ud af fÊllesskabet i Kanukoka i 2015. Siden var mÄlet, at alle skulle flytte til Nuuk, hvor 30.000 indbyggere skal flytte til Nuuk inden 2030. Nu lÊgger samme parti sig fladt ned med en udmelding om, at det er sket, selvom der ikke er boliger til nogen

Af Inga Dora G. Markussen, pÄ vegne af Siumut gruppen i Sermersooq

Dette indlÊg er skrevet inden borgmesteren i Kommuneqarfik Sermersooq meddelte, at hun har underskrevet et lÄnetilsagn pÄ 20 millioner kroner og at hun beklager dette. Det Êndrer dog ikke indholdet af nedenstÄende, men borgmesterens handling bekrÊfter os i, at alt skal lÊgges pÄ bordet. Kommunalbestyrelsen har et ansvar at leve op til.

Tilstande som kan sammenlignes med den danske film “EbberĂžd bank”, som handler om en praksis, der ikke anses for Ăžkonomisk rationel, har bestemt vĂŠret dominerende i rigtig mange Ă„r med Inuit Ataqatigiit i spidsen for kommunen. Alle er simpelthen fĂžrt bag lyset. Oven pĂ„ skandalen med alt for dyre boliger, som alle sageslĂžse lejere i kommunale boliger skal bekoste til bolighajerne, har Inuit Ataqatigiit i al den tid godt vidst, at deres plan hverken havde hoved eller hale.

Husk pÄ, at borgernes skattekroner pÄ 17 millioner kroner i Är og 28 millioner kroner nÊste Är, bruges til at leje 416 boliger. Boliger som kommunen har forkÞbsret pÄ, nÄr kontrakterne udlÞber. VÊlger vi at kÞbe disse, svarer det til at betale dobbelt pris efter at have betalt horribelt hÞje huslejer. Vi skal huske pÄ, at det ikke kun er kommunens penge, der bruges pÄ denne boligordning. Det er ogsÄ lejernes egen huslejebetaling og boligsikringer for de, der har ret til det. Hvor mange, der ikke har ret til boligsikring, men fÄr indirekte stÞtte til boligerne, ved vi heller ikke. Der er meget i den boligsag, som ikke har set dagens lys, og det er bekymrende.

OpsigtsvĂŠkkende interview
I et opsigtsvÊkkende interview til KNR den 15. november siger tidligere borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq for Inuit Ataqatigiit, Asii Chemnitz Narup, at kommunen godt vidste, at den hÞjtflyvende strategi med 30.000 indbyggere i Nuuk i 2030 ikke holdt vand. Den tidligere borgmester, der om nogen stod forrest i den strategi, beklager sig over, at der i hendes borgmesterperiode var en voldsom tilflytning til kommunen, og i sÊrdeleshed til Nuuk, som fÞrte til Þget efterspÞrgslen pÄ de fÄ og ofte alt for dÄrlige boliger.

En politik som den nuvÊrende borgmester og koalitionspartnere ogsÄ hylder. Man holdt ligefrem kaffemik udenfor Brugsen da tallet nÄede de 19.000. Hvad var der at fejre? Jeg kan ikke se fornuften i det. Rent infrastrukturelt er hovedstaden under et massivt pres.

Kapaciteten pĂ„ LĂŠgeklinikken og TandlĂŠgeklinikken kan ikke fĂžlge med, og det gĂ„r isĂŠr ud over de, som har mindst i pengepungen. De har ikke rĂ„d til at tage den private tandlĂŠge. SĂ„ er der vejene og den laaaange trafikprop, der udfolder sig hver morgen og eftermiddag. Og sidst men ikke mindst mangler vi boliger. Alt sammen noget der er til at fĂžle pĂ„ og se. Vi oplever det jo nĂŠsten hver dag som borgere. PĂ„ den anden ende siger stemmen i telefonen: Du er nummer 71 i kĂžen – ventetiden er gratis. Som om. 

Borgerne sat i en umulig situation
PÄ trods af disse udfordringer fastholder Inuit Ataqatigiit, at kysten skulle affolkes og befolkningen flyttes til Nuuk. Inuit Ataqatigiit har med andre ord sat kommunens eksisterende indbyggere i en umulig situation, og fastholdt, at befolkningen fra kysten skal flytte til Nuuk, selvom partiet godt var klar over, at boligmanglen har nÄet kritiske niveauer. Nuuk borgerne kan jo ikke engang fÄ en byggegrund til at bygge en bolig, medmindre man kommer med forslag til projektbyggerier og efter otte ugers hÞring fÄr tildelt en byggegrund til at bygge boligtÄrne.

Arealer som kunne vÊre brugt til almennyttige boliger til de som ikke har mulighed for at fÄ boligfinansiering. De mange byggegrunde er gÄet til virksomheder som tjener kassen med offentlige tilskud. Husk, at det ikke kun er huslejeudligning de fÄr, men mange af disse har ogsÄ fÄet 20-20-60 finansiering fra Landskassen. I dette spil er det os, der bor i Nuuk, der er tabere.

Den tidligere borgmester kan, efter Kommunernes TilsynsrÄds kradse kritik om ulovligheder og vilkÄrlighed, ikke gÞre andet end at lÊgge sig fladt ned og undskylde for misÊren. Det har Siumut Nuuk stor respekt for.

Intet som helst galt
Mere problematisk er det med efterfÞlgeren fra Inuit Ataqatigiit, der nu sidder i borgmesterstolen. Man fÄr indtrykket af, at borgmesteren pure nÊgter at erkende, at der overhovedet er noget som helst galt. Hun truede dagen fÞr afgÞrelsens time, ligefrem med at indbringe Kommunernes TilsynsrÄd for domstolene for at retfÊrdiggÞre Inuit Ataqatigiits fremfÊrd i den famÞse sag og i samme ombÊring undergrave vores retssamfund.

I forrige uge bad Siumut gruppen i kommunalbestyrelsen om, at boligsagen blev taget op pÄ et Äbent ekstraordinÊrt mÞde i kommunalbestyrelsen hvor vi fÄr adgang til alle dokumenterne. Nogle af disse dokumenter fra lukkede mÞder er nu allerede pÄ kommunens hjemmeside. Men det nÊgtede Inuit Ataqatigiit, Demokraatit og Naleraq. Man skulle tro de ikke Þnsker, at borgerne fÄr at vide, hvad der egentlig er foregÄet. Det er alvorligt brud pÄ tilliden.

Faktisk har vi som kommunalbestyrelsesmedlemmer en pligt til at sÊtte os ind i sagen for at leve op til den Kommunale Styrelseslov. Det vigtigste dokument, vi som folkevalgte i kommunalbestyrelsen, skal fÞlge. Vi har sÄgar fÄet et kursus i denne lov, sÄ vigtig er den. I den stÄr der alt om, hvad der er kommunalbestyrelsens ansvar, borgmesterens ansvar, om tilsynsrÄdets rolle og sidst men ikke mindst, at kommunalbestyrelsesmedlemmer kan drages til ansvar med tvangsbÞder, sÄfremt medlemmet undlader at udfÞre en handling. Sagen om huslejeudligning er alvorlig, og det krÊver, at vi som kommunalbestyrelse fÄr ryddet op i det rod, som er skabt af tidligere og nuvÊrende borgmester.

En eskalerende regning
Tilbage stÄr indbyggerne med en eskalerende regning, som bÄde skal dÊkke prisen pÄ boligerne samt tilskud til lejerne uden om ordningen med boligsikring. For eksempel 11 millioner sidste Är og 17 millioner i Är. Siumut gruppen godkendte at give 17 millioner i huslejeudligningen under budgetbehandlingen for 2022, fordi vi kan se, at de der bor til leje, stÄr i en uholdbar situation, hvis de skal betale den fulde huslejepris.

Men det, vi ikke kan gĂ„ med til, er at afsĂŠtte ekstra 11 millioner kroner, fordi nogen har “glemt” en driftsregning, som omfatter fĂŠllesudgifterne i lejemĂ„lene. Det er en brĂžler af dimensioner og viser os, at der er noget, det er gĂ„et grueligt galt i hĂ„ndteringen af lejekontrakterne. 

Vi har mistet overblikket. Det mÄ erkendes. Den Þverste embedsmand, borgmesteren, har ikke styr pÄ sagen. Og et eller andet sted forstÄr jeg godt hvorfor.

Problemet skal nok findes i, at man har overladt al boligforsyning til A/S selskaber, som hverken giver kommunalbestyrelsesmedlemmer eller pressen indblik i, hvad vi som kommune indgĂ„r af aftaler med byggeprojekter. Det eneste vi ved er, at vi har mindre og mindre at afsĂŠtte pĂ„ budgettet. Og det tilkommer os som kommunalbestyrelsesmedlemmer at finde ud af, hvad der er op og ned.  Den opmĂŠrksomme borger vil se, at der er afsat 0 kroner i anlĂŠgsbudgettet til boliger i Nuuk. Der er afsat midler til boliger i Tasiilaq, Paamiut og Ittoqqortoormiit, men nul kroner i Nuuk. Vi har overdraget kompetencen til Iserit og Nuuk City Development, hvor man allernĂ„digst fĂ„r indsigt en gang om Ă„ret.

Mangelfuld sagsfremstilling
Sagsfremstillinger pÄ kommunalbestyrelsesmÞderne har vÊret yderst mangelfulde, og det fÞles nÊsten som om, at det har vÊret bevidste handlinger. Hvordan kan det lade sig gÞre? Mange punkter er behandlet pÄ lukkede mÞder. Hvordan kan man som ansvarlig kommunalbestyrelse blot nikke til sÄdanne fremgangsmÄder i en offentlig forvaltning, hvor vi forvalter borgernes skattekroner.

I Siumut gruppen rÄbte vi vagt i gevÊr allerede tilbage i februar 2020, da vi kunne se, at beslutningsgrundlaget var mangelfuldt. Vi kunne ikke gennemskue, hvilke Þkonomiske konsekvenser indgÄelsen af de mange lejekontrakter medfÞrte. Det kan vi dog i dag.

EbberĂžd Bank mĂ„ fĂ„ en ende. Derfor fastholder Siumut gruppen, at der holdes et ekstraordinĂŠrt mĂžde i kommunalbestyrelsen, sĂ„ vi som kommunalbestyrelsesmedlemmer fĂ„r reel mulighed for at se, hvad der er sket og derefter – pĂ„ et oplyst grundlag – kan placere et ansvar, sĂ„ledes at kommunen kan komme videre med oprydningen.

Borgerne har krav pÄ at vide, hvordan deres skattekroner er blevet brugt og bliver brugt.

Det manglede da bare.