Meninger

Er IBA aftalen i forbindelse med rubinudvinding til gavn for Qeqertarsuatsiaat?

Da rubinminen blev åbnet, blev indbyggerne i Qeqertarsuatsiaat lovet en masse fordele. Nu viser det sig, at løfterne er tomme ord. Der må straks rettes op på dette forhold. Hvis der skal være troværdighed omkring aftalen om udvinding, skal det sikres at minen er til gavn for lokalbefolkningen

Af Peter Davidsen, medlem af kommunalbestyrelsen i Sermersooq, Siumut

Oversat – Som det er alle bekendt, var de positive effekter for Qeqertarsuatsiaat en stor gulerod, da man havde en høring om åbning af rubinminen ved bygden.

I forbindelse med åbningen af rubinminen indgik man i 2014 en såkaldt Impact Benefit Agreement (IBA), for at sikre at projektet skal være til gavn for Qeqertarsuatsiaat m.v.

Da Kommuneqarfik Sermersooq var medunderskriver af IBA aftalen, spurgte jeg om hvilke initiativer de havde desangående. [1]

Ud fra besvarelsen samt ud fra de reaktioner der er kommet fra borgerne fra Qeqertarsuatsiaat, kan det konstateres, at IBA-aftalen ikke er blevet fulgt.

I IBA-aftalen mellem; True North Gems Greenland A/S (TNG) & (Greenland Ruby), Kommuneqarfik Sermersooq (KS) og Grønlands Selvstyre (GS) står der bl.a.:

“Hvert år skal licenshaver afsætte et fast beløb til en kulturel og social fond, startende med 100.000 DKK i 2014 og 2015 stigende til 250.000 DKR fra 2016 og frem til afvikling af minen. Formålet med fonden er støtte lokale aktiviteter af kulturel og sportslig karakter, til gavn for indbyggerne i Qeqertarsuatsiaat. Der etableres i den forbindelse en fondsbestyrelse.”

Dette må realiseres via IBA aftaleparterne, for det kan ikke have sin rigtighed, at der siden underskrivelsen af aftalen hverken er udbetalt kulturmidler til borgerne i Qeqertarsuatsiaat samt til fonden for borgerne.

Dette kan ikke have sin rigtighed og man kan ikke fortsætte med at undskylde sig med Covid-19 og der står heller ikke i den underskrevne aftale, at disse først vil ske hvis selskabet giver overskud.

Hvis der skal være troværdighed på de løfter der gives ved høringer samt i IBA-aftalen i forbindelse med udvindingstilladelsen, skal det sikres, at disse vil gavne lokalbefolkningen, idet en sten kun kan udvindes én gang, hvorfor vi alle har en interesse i at det skal være til gavn for lokalbefolkningen og samfundet i øvrigt. Myndighederne samt øvrige ansvarlige har ansvaret for at disse bliver fulgt op!

Fra de ældre i Qeqertarsuatsiaat har jeg fået kendskab til bygdens historie, hvor bygden har meget af give, både hvad angår religion og kultur.

Derfor vil jeg som medlem af kommunalbestyrelsen kræve, at der straks afsættes midler til kultur- og borgerfonden. Den viden som de ældre i Qeqertarsuatsiaat er i besiddelse af, må vi sikre gennem udgivelse af en bog samt ved kulturelle arrangementer i bygden.


[1] https://sermersooq.gl/kl/question-answer/iba-isumaqatigiissut-rubin-pillugu-qeqertarsuatsiaanut-tunngasoq/