Meninger

Vi skal satse mere på sporten

Vi skal satse mere fokuseret på sportsgrene, hvor vi har gode muligheder for at markere os både nationalt og internationalt. Grønland, som en nation med ambitioner om selvstændighed, bør tage sporten mere alvorligt, især for vores børn og unge. Derfor vil Siumut prioritere sporten i finanslovene i de kommende år og opfordrer til, at der også satses særligt på enkelte sportsgrene. Både de unge og samfundet som helhed har brug for forbilleder, og initiativet vil uden tvivl have en stor indvirkning på forebyggelse ved aktivt at give flere unge gode muligheder for sunde og positive valg inden for sportsverdenen.

Af Siumuts gruppe i Inatsisartut

Vi har ikke råd til at gøre alt. Men vi har heller ikke råd til at lade være. Derfor vil det være en god idé for alle at fokusere på sportsgrene, der både er inden for rækkevidde internationalt og har betydning for vores kulturelle identitet.

Sportsgrene, der har stor opbakning og som også er inden for international rækkevidde, er for eksempel håndbold, fodbold/futsal, taekwondo og ski. Samtidig er der to sportsgrene, der har særlig betydning for vores kultur og identitet: kajak og hundeslæde.

Gennem sporten vil vi samlet set give børn og unge muligheder for at udvikle sig både menneskeligt og sportsligt over hele landet og samtidig tjene som forbilleder. Det er vigtigt for de unge at have muligheder for sunde aktiviteter, der får særlig opmærksomhed fra samfundet. Både de unge og samfundet som helhed har brug for forbilleder, og initiativet vil uden tvivl have en stor indvirkning på forebyggelse ved aktivt at give flere unge gode muligheder for sunde og positive valg inden for sportsverdenen.

Sportsgrene som, håndbold, fodbold/futsal, taekwondo og ski, er de sportsgrene, hvor Grønland har de bedste chancer for at markere sig internationalt. Håndbold, fodbold/futsal og taekwondo kan foregå hele året indendørs, og skisporten kan dyrkes hele året udendørs. I håndbold bør der kontinuerligt satses på både landsholdet og U18-holdene for kvinder og mænd. For ski bør der særligt satses på alpin, langrend, snowboard og freestyle.

Alle andre sportsgrene, der i dag får støtte via finansloven, skal fortsat støttes som hidtil.

– Sport er en kraftfuld social institution med bred indflydelse. Den samler mennesker og fremmer social integration, afspejler og styrker kulturelle værdier og identitet, skaber muligheder for personlig og økonomisk fremgang, forbedrer fysisk og mental sundhed, udvikler vigtige livsværdier som teamwork og disciplin, opbygger netværk og tillid mellem mennesker, har en betydelig økonomisk effekt gennem turisme og jobskabelse og kan bruges til at adressere og løse sociale problemer. Samlet set er sport en afgørende social institution, siger gruppeformand Karl Tobiassen på vegne af Siumuts gruppe i Inatsisartut.

– Derfor mener Siumut, at idrætten skal tilføres flere midler, så vi kan satse stabilt og bredt på sporten. Dette vil tiltrække flere unge til de sociale fællesskaber, slutter Karl Tobiassen.