Meninger

Socialisme for de rige

De to tidligere borgmestre i Kommuneqarfik Sermersooq har i høj grad forsømt deres overordnede administrative ansvar i forhold til ulovlig udlejning af boliger. Fra Siumuts side har vi længe kritiseret denne praksis, også under tidligere valgperioder, og siden begyndelsen af denne valgperiode har vi klart udtrykt vores modstand. De har nedprioriteret de mindre bemidledes behov og skabt store økonomiske fordele for de velhavende gennem tilskud, som du og jeg skal betale tilbage.

Af Dorthe-Marie Mogensen-Fontain og Peter Davidsen, medlemmer af kommunalbestyrelsen i Sermersooq, Siumut

Oversat – Vi vil gerne understrege, at de ulovligheder, som kommunalbestyrelsen begår med deres flertal som grundlag, ikke kan ignoreres og skal adresseres af Siumut. Dette skal løses, da vi i Siumut er stærkt imod den nuværende praksis, hvor man handler uden om loven i landet. Kort sagt kan lovovertrædelser ikke fortsætte ustraffet, og de ansvarlige bør holdes til ansvar.

Det er blevet bekræftet, at boligadministrationen i Kommuneqarfik Sermersooq i de seneste måneder er blevet gennemført på ulovlig vis, idet bygherrer har fået økonomisk støtte fra kommunen og samtidig lejet deres bygninger ud til kommunen. Lejerne har betalt væsentligt højere priser end lejepriserne, og den eneste, der har haft gavn af det, er bygherrerne, der fungerer som udlejere.

Som bekendt er en betydelig del af denne valgperiode blevet brugt på “oprydning,” hvilket også løbende er blevet fremhævet og håndteret af flertallet. Dette viser, at tidligere borgmestre og administrative ledere på vegne af kommunalbestyrelsen har handlet i strid med loven, og nu forsøger man at gennemføre “oprydningen” i overensstemmelse med loven. Men hvad med de politiske konsekvenser?

Selvfølgelig har vi i Siumut altid ønsket, at “oprydningen” sker i overensstemmelse med loven, og vi vil aktivt deltage i arbejdet.

I Siumut har vi skarpt kritiseret den uansvarlige håndtering af borgernes skattepenge i kommunerne. Denne form for forvaltning har desuden haft konsekvenser for hele landet, da vi nu alle står med en regning på omkring 1,3 milliarder kroner.

Det er tydeligt for os alle, at de har svigtet deres politiske værdier. I stedet for at prioritere dem, der har størst behov, har de skabt gunstige økonomiske muligheder for de rige og velhavende gennem tilskud. Uden at sky sig kalder de sig socialister, mens deres daglige handlinger viser det stik modsatte. De har vendt verden på hovedet og gjort socialismen til fordel for de rige, mens det er skatteyderne, altså os alle, der ender med at betale prisen.

Som valgperioden nærmer sig sin afslutning, bliver det tydeligt, hvem der har fejlet i ledelsen af kommunerne. Vi fastholder vores krav om, at dette bliver løst, og at der samtidig skal drages politiske konsekvenser, da det under ingen omstændigheder kan ignoreres.