Meninger

Naalakkersuisut kan ikke arbejde ud fra misforståelser

Folketingets forsøg på en håndsrækning til indbyggerne i Illorsuit med 2 millioner kroner over 4 år blev af vist af naalakkersuisut med påstand om, at de har misforstået sagens sammenhæng. Det hører simpelthen ingen steder hjemme. Derfor har jeg i dag anmodet Finansudvalget om at afholde et møde

Af Erik Jensen, formand for Siumut og medlem af Inatsisartut

(Oversat) Naalakkersuisuts forsøg på at forklare sig ud af situationen med en påstand om, at de har misforstået den danske regering kan under ingen omstændigheder accepteres. Det er et synligt tegn på, at naalakkersuisut ikke tager deres opgaver alvorligt – og er samtidig et tegn på, at vi ikke har et regeringsdueligt naalakkersuisut. Ingen skal forsøge at fratage befolkningen deres frihed og muligheder.

Den ansvarlige naalakkersuisoq, Inuit Ataqatigiits Naja Nathanielsen, forsøger til offentligheden at forklare sig med, at de havde troet at pengene skulle bruges til Illorsuit, og at naalakkersuisut af den grund afviste initiativet. Forsøget på en forklaring og en undskyldning er end dog meget underligt; hvad har naalakkersuisut bildt sig ind, at penge skal anvendes til? Skal naalakkersuisut nu forsøge at styre, hvad foreninger og godtfolk skal beskæftige sig med? Og hvad rager det naalakkersuisut, hvad befolkningen beskæftiger sig med i foreningsregi? Kan naalakkersuisut virkelig misforstå en forening, der laver et godt stykke arbejde og har synlige og klare mål? Derfor mener Siumut, at naalakkersuisut må taget et ansvar, og udbetale en erstatningsbevilling for de tab som foreningen er påført.

Pengene har beboerne i Illorsuit brug for. For eksempel til gensidig støtte blandt beboerne i Illorsuit og bestræbelser på at opnå erstatninger for deres tab, og meget mere.

Omvendt er det ikke på sin plads for naalakkersuisut at forsøge at få det til at lyde som om, at de har forsøgt at give en håndsrækning. For naalakkersuisut kan nok ellers arbejde for andet end opsætning af tsunamialarmer. Naalakkersuisut har ikke støttet at påbegynde arbejdet med at mindske skaderne for huse og ejendom samt sikre et vedligehold.

Det må ikke lykkes naalakkersuisut at løbe fra ansvaret ved blot at forsøge at forklare det skete med, at der er tale om en misforståelse. Derfor har jeg i dag anmodet Finansudvalget om at afholde et møde, således naalakkersuisuts umanerligt dårlige håndtering af sagen kan blive drøftet, og således vi i Siumut kan få et svar på, hvad der videre skal ske i sagen.