Meninger

Corona får gode kår til at spredes

Døren er ikke bare på klem for at corona kan spredes vidt omkring, døren er åbnet på vid gab. Mens resten af verden har travlt med at stramme op på corona restriktioner, går vi den stik modsatte vej. Foran et af de mest rejseintensive perioder her op til jul, har vi droppet rejserestriktionerne

Af Vivian Motzfeldt, medlem af Inatsisartut, Siumut

(Oversat) Mens resten af verden har travlt med at stramme op på corona restriktioner, går naalakkersuisut den stik modsatte vej. Her i juletiden, som er et af de mest rejseintensive perioder for folk, er restriktionerne nu droppet. Fra den 25. december til den 3. januar, er det ikke længere nødvendigt at lade sig teste, hvis du ønsker at rejse fra Nuuk til andre byer eller bygder, trods den store smittepres i Nuuk.

Med denne fremgangsmåde er døren ikke bare på klem for at corona kan spredes vidt omkring, døren er åbnet på vid gab. Det er bekymrende og uacceptabelt.

I vores omgivende verden strammes der op på restriktioner for at forhindre smittespredning – vi ved, at den seneste mutation med corona, omikron, er langt mere smitsom end de tidligere varianter. Som landslægen siger, så er det kun et spørgsmål om tid, før den seneste variant er iblandt os. Derfor er de initiativer der nu er lagt op til i perioden mellem jul og nytår, efter vores opfattelse helt utilstrækkelige.

Desværre begrænser de kritisable og usammenhængende punkter sig ikke blot til det – i Nuuk, der nu er det område med mest smittespredning, kan indbyggerne se frem til uhindret rejseaktivitet mellem jul og nytår.

Smittespredningen i Danmark er nu så gennemgribende, at myndighederne regner med mellem 8.000 og 40.000 smittetilfælde per dag. De fleste rejsende fra udlandet har Nuuk som destination – Og mens muligheden for smittespredning til kysten og de yderste bosteder synes at være accepteret og uden kontrol, og alt imens der end dog er ganske restriktive regimer i dele af landet, er det bekymrende og uacceptabelt, at tøjlerne slippes for Nuuks vedkommende.

Naalakkersuisoq for Sundhed; befolkningen har en berettiget forventning til dig om, at alle borgere i landet har samme høje niveau af beskyttelse, og Siumut agter ikke at sidde den stigende utryghed i samfundet overhørig – nogen må handle.

Det kæmpe maskineri som er søsat med henblik på bekæmpelsen og forebyggelsen af corona ved sygdommens ankomst til landet må lykkes bedre. Det er naalakkersuisuts opgave at sikre en sammenhængende indsats for at monitorere og holde sygdommen under kontrol.