Meninger

Aki-Matilda med en klar opfordring til de danske partiledere

Tidligere i denne måned udsendte Folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam og Inatsisartut-medlem Kuno Fencker et debatindlæg, hvor de kræver, at den arktiske ambassadør på vegne af Kongeriget burde være Kalaaleq eller en Inuk.

Fra Socialistisk Folkepartis grønlandsordførere blev det kaldt for racistisk, at Aki-Matilda Høegh-Dam og Kuno Fencker stillede det krav.

”Vi går ikke ind for at lægge racemæssige kriterier til grund for ansættelser, da vi er modstandere af racisme og forskelsbehandling”, sagde Karsten Hønge fra SF ifølge det danske medie Altinget.

Moderaternes grønlandsordfører Jon Stephensen var heller ikke begejstret over for Siumuts krav:

” Vi skal ikke som udgangspunkt forskelsbehandle den grønlandske befolkning. Det er der en fare for kan ske, hvis man på forhånd peger på nogen og ikke på alle”, sagde Moderaternes Jon Stephensen til samme medie.

Under tirsdagens udvidet partilederdebat havde Aki-Matilda Høegh-Dam derfor mulighed for at stille spørgsmål til formændene for både Moderaterne og Socialistisk Folkeparti om emnet, da de to partier har kritiseret krav fra Siumut.

SF går ind for kønskvotering i børsnoterede virksomheder for at fremme lige repræsentation af kvinder i lederstillinger, står det i SF’s partiprogram. Partiet går dog, ifølge Karsten Høgnes udtalelser, ikke ind for lignende positiv diskrimination for oprindelige folk eller andre marginaliserede grupper.

Her spurgte Aki-Matilda Høegh-Dam derfor ind til, om det ikke er sexistisk at indføre kønskvoter i børsnoterede virksomheder, mens partiet på den anden side mener, at det er ’racistisk’ at ansætte en Kalaaleq eller Inuk som Arktisk Ambassadør.

Her var tonen anderledes fra Pia Olsen Dyhr, partiformand for SF, i forhold til hendes partifælle Karsten Hønge:

”Jeg kender ikke noget til udtalelsen generelt. SF er meget påpasselige med at kalde andre for racister. Jeg skal selvfølgelig følge op på det”, svarede SF-formanden fra talerstolen.

PĂĄ talerstolen sagde Lars Løkke Rasmussen, der er politisk leder for Moderaterne, at partiet er klar til at tage flere skridt, der skal være fordel for kvinderne i samfundet, hvor partiet er ĂĄbent for at diskutere indførelse af kvoter for kvinder i ledelserne.

Derfor spurgte Aki-Matilda Høegh-Dam, om Moderaterne er ligeledes klar til at kæmpe for mere ligestilling for de marginaliserede borgere i Danmark.

”Vores ambition er, at alle danske statsborgere skal være fuldt integrerede i vores samfund”, svarede Lars Løkke Rasmussen blandt andet, hvilket igen var stor kontrast til, hvad hans partifælle Jon Stephensen har sagt tidligere omkring debatten om arktisk ambassadør.

Ved Aki-Matilda Høegh-Dams tale fra talerstolen pegede hun igen på problemstillingen om, hvorfor det ikke kan være muligt, at en Kalaaleq eller Inuk kan være i posten som den arktiske ambassadør.

– Efter alt hvad jeg har hørt jer tale om i dag, burde ønsket om at forsvare sit folk, sit demokrati, og medbestemmelsesret, være et af de mest fundamentale værdier vi alle burde kunne støtte hinanden i, sĂĄfremt at vi havde et reelt fællesskab, lød det fra Aki-Matilda Høegh-Dam.