Meninger

Forfatningsudkastet skal videre

Siumut gruppen har foreslået til Inatsisartut, at der med henblik på at skabe en dialog blandt befolkningen om udkastet til en forfatning afsættes midler til formålet.

Af Doris J. Jensen, politisk ordfører, Siumut

Oversat – Som følge af en Inatsisartutbeslutning blev Forfatningskommissionen etableret i 2017 og kommissionens betænkningen blev afleveret til Naalakkersuisut og Inatsisartut den 29. april 2023.  

En forfatning indtager en vigtig rolle i de lande vi normalt sammenligner os med, fordi den grundlæggende præmis er den, at der skal være tydelige grundsætninger og pejlemærker der fordrer tryghed i samfundet om de afledte lovgivninger der til enhver tid måtte blive etableret.

Derfor mener Siumut at vi som folkevalgte har en pligt til, at det store arbejde der nu er blevet overdraget til os gives videre til befolkningen, ligesom vi i sidste ende må realisere en folkeafstemning.

Den forestående opgave er, at samtalen om udkastet til forfatningen skal begynde. Siumut anser den proces som nødvendigt, når særligt kommission i sin virke i 5 år ikke i tilstrækkeligt grad har inddraget borgerne, blandt andet på grund nedlukningen under Corona-epidemien.

Indeholdt i de forestående opgaver er også, at Forfatningskommissionens betænkning distribueres til samtlige husstande i en trykt udgave og vi efter endt dialog med og iblandt befolkningen vil skulle forholde os til det egentlige folkeafstemning. 

Derfor foreslår Siumuts samlede Inatsisartut-gruppe, at der skal afsættes ekstraordinære økonomiske midler med henblik på en dialog om udkastet til en forfatning. På denne måde vil vi få en klar vished om befolkningens standpunkt om betænkningen, og efter en behørig dialog.

Siumut er af den opfattelse, at en folkeafstemning vedrørende kommissionens arbejder om en forfatning må gennemføres efter endt dialog. Hvis opgaven gennemføres på en sober måde og med en god inddragelse, er Siumut ikke i tvivl om, at en markant flertal af befolkningen vil bakke op omkring forfatningen.