– MEN OGSÅ DE OFFENTLIGE SERVICEFUNKTIONER LANGS KYSTEN SKAL STYRKES OG GENOPBYGGES.
Mange borgere oplever dagligt, at kommunernes service på mange måder er blevet dårligere, samtidig med at deres medbestemmelse er blevet begrænset. Eftersom dannelsen af storkommuner visse steder ikke har været en succes, bør nogle kommuner arbejde aktivt på at forbedre dette i tæt samarbejde med borgerne – også i Kommune Kujalleq!
Af Anders Olsen, Medlem af Inatsisartut, Siumut
Kommune Kujalleq bør spille en central rolle i en mulig omstrukturering af kommunerne i det sydlige Grønland, da Naalakkersuisut tydeligt har meldt ud, at dette er den ønskede tilgang.
Kommunerne i det sydlige Grønland vil uden tvivl blive flere igen, men det er ikke nok.
De offentlige tjenester langs kysten er enten helt væk eller tæt på at forsvinde. Dette sker, selvom samfundsejede virksomheder burde sikre, at alle borgere får lige adgang til service – uanset deres bopæl.
Hvis vi tager Nanortalik som eksempel: Boligselskabet INI A/S er blevet nedlagt, TUSASS er ophørt, sundhedsvæsenet er blevet udfordret. Antallet af politibetjente er tæt på nul, domstolen tilbyder kun administrativ service en halv dag om ugen, der er ingen præst, manglen på lærere fortsætter, og der er mange andre problemer.
Foruden omstruktureringen af kommunerne vil det være nødvendigt for både Naalakkersuisut og kommende Naalakkersuisut at prioritere genopbygning og styrkelse af de offentlige tjenester. Jeg tror, at dette kan medvirke til at vende befolkningstilbagegangen i kystområderne i en positiv retning.