Undersøgelsen af kommunernes sagsbehandling af grønlandske familier i Danmark er udgivet. Nu har vi en konkret undersøgelse som vi kan tage udgangspunkt i. For uanset de kritikpunkter der er kommet om årsagssammenhængene, har vi konkrete tal som politikere ikke kan ignorere
Siumuts Folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, som var den der havde afsat midler til VIVE undersøgelsen, er glad for udgivelsen af rapporten, som har undersøgt kommunernes sagsbehandling af de grønlandske familier i Danmark:
– Nu har vi en konkret undersøgelse som vi kan tage udgangspunkt i. For uanset de kritikpunkter der er kommet om årsagssammenhængene, har vi konkrete tal som politikere ikke kan ignorere. Udover at endnu en valgløfte er blevet til en realitet, kan vi nu arbejde videre for at sikre retssikkerheden for Kalaallit i Danmark, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.
Folketingsmedlemmet havde under finanslovsforhandlingerne afholdt i 2020 sikret afsættelse af midler til kvantitativ og kvalitativ udredning af anbringelser for grønlandske børn i Danmark. Aki-Matilda Høegh-Dam som ellers havde bragt emnet op i Folketingets Grønlandsudvalg af flere omgange, uden yderligere opbakning fra andre partier, er glad for at stemningen endelig er vendt inde i borgen.
– Selvom der i Grønlandsudvalget ikke var anerkendelse af, at der er systematisk diskrimination, har jeg alligevel kæmpet for yderligere fokus og undersøgelse. Selv da ingen andre politikere var enig med mig, gav jeg ikke op. I samarbejde med interesseorganisationer, som Mentor Immanuel, fortsatte vi kampen indtil der blev lyttet, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.
– Og på den anden side, er min frygt nu dokumenteret. Den rapport jeg i samarbejde med støtteforening ’Mentor Immanuel’ tog initiativ til viser grov systematisk svigt af de grønlandske familier i det danske system. Og derfor må vi nu handle på den viden og det kan vi ikke gøre hurtig nok! , siger Aki-Matilda Høegh-Dam.