Meninger

Stærke initiativer sikres af Siumut i Folketinget

Siumuts medlem af Folketinget, Aki-Matilda Høegh-Dam, har gennem finanslovsforhandlinger sikret ni initiativer.

Den danske finansminister Nicolai Wammen har netop offentliggjort finanslovsaftalen, som indeholder flere initiativer, der omhandler Kalaallit Nunaat. Siumut har sat til forhandlingerne for, at der skal afsættes midler, som skal fremme Kalaallit Inuit, hvilket er blevet imødekommet af den danske regering.

Aki-Matilda Høegh-Dam er glad for, at finanslovsaftalen for 2024 er på plads.

”Jeg har gennem forhandlingerne sat flere krav, og jeg er tilfreds med det resultat vi opnået inden for rammerne af puljen. Kalaallit Inuit har ret til bedre vilkår inden for retsområdet og arbejdsforhold. Samt bedre betingelser for vort unge. Det har vi sat i mål for i denne finanslov. Derudover har vi også prioriteret, ret til egen kultur og sprog. Jeg mener at resultatet af forhandlingerne er sammenhængende, og er meget lig med Siumuts ånd”, siger Siumuts Folketingsmedlem, Aki-Matilda Høegh-Dam. 

Der bliver åbnet for flere muligheder gennem aftalen, hvor forskellige tiltag præger Siumuts del af den danske finanslov. De handler om bedre vilkår til hjemløse i Grønland, bedre faciliteter samt viden om kolonitiden i uddannelsesområdet, beskæftigelse samt bredere muligheder inden for tolkning.

De ni initiativer, der er blevet sikret af Siumut i Folketinget, finansieres af Nordatlantpuljen.

Her er initiativerne:

Frelsens Hær i Grønland – Hjemløse

Frelsens Hær i Grønland spiller en central rolle i at forbedre livskvaliteten for borgere i hjemløshed og sårbare grupper. Initiativet forventes at kunne være med til at forbedre livskvaliteten for personer i hjemløshed i Nuuk og Grønland som helhed.

Der afsættes 5 millioner kroner over de næste fire år.

Renovering af Lokaler i Qasigiannguits Efterskole 

Der er to efterskoler i Grønland. Der afsættes midler til renovering af lokaler på Efterskole Villads Villadsen i Qasigiannguit med henblik på at understøtte undervisningsfaciliteter.

Der afsættes 3 millioner kroner i 2024.

Selvmordsforbyggende tiltag

Initiativet kan blandt andet understøtte forskningen i selvmordsforebyggelse på Center for Folkesundhed i Grønland, som er afdeling under Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet.

6,2 millioner kroner afsættes over de næste fire år.

Udarbejdelse af undervisningsmateriale om Danmarks kolonihistorie

Der oprettes pulje med midler til udvikling af undervisningsmateriale om Danmarks kolonihistorie målrettet til folkeskoleelever. Materialerne skal stilles gratis til rådighed.

Der afsættes i alt 10 millioner kroner over de næste fire år.

Udredning om kommunefogedernes samlede arbejdsvilkår

Rigspolitiet og Grønlands Politi udarbejder en analyse af kommunefogedernes løn-og arbejdsvilkår. Det indebærer bl.a. en interviewundersøgelse af kommunefogeder i alle distrikter for at få et indblik i kommunefogedernes holdning til deres arbejdsvilkår.

Der afsættes 2 millioner kroner til den udredning.

Retshjælp på grønlandsk til grønlændere i Danmark

Der skal udarbejdes et nyt regelsæt, der understøtter en landsdækkende retshjælp på grønlandsk til grønlændere i Danmark.

7 millioner kroner afsættes til det tiltag.

Bedre beskæftigelsesindsats i anstalterne

For at sikre at de indsatte i anstalterne i Grønland har bedre forudsætninger for en kriminalitetsfri tilværelse efter løsladelse, er det vigtigt, at de under indsættelse får nye kompetencer til at understøtte dette. Indsatserne bør tage udgangspunkt i de brancher, hvor der er efterspørgsel på arbejdskraft.

8 millioner kroner afsættes til det tiltag.

Udvikling af Avalak

De grønlandske studerende i Danmark er organiseret i studenterforeningen Avalak. Foreningen er med til at mindske ensomhed og mistrivsel blandt grønlandske studerende.

Derudover anvendes midlerne til et fællesprojekt om oplysning om grønlandske unge i Danmark til danske unge.

2 millioner kroner afsættes til det tiltag.

Ansøgningspulje til viden og formidling om tolkning til grønlændere i Danmark

Der findes i dag ikke en samlet enhed for tolkning målrettet grønlændere i Danmark, og myndighederne skal derfor selv finde egnede tolke. Midlerne udmøntes i en ansøgningspulje med henblik på, at tilskudsmodtageren kan understøtte, at der formidles viden og information om tolkning til grønlændere i Danmark.

Der afsættes 6 millioner kroner til styrkelse af tolkning for grønlændere i Danmark.