Meninger

Unge til Ungdommens Nordiske Råd

Ungdommens Nordiske Råd har afholdt sit årlige møde i dagene 29. – 31. oktober 2021 i København. Der deltog omkring 80 unge delegerede og observatører fra de nordiske lande

Af Amalie Bourup, forkvinde for Siumut Ungdom

(Oversat) Der blev drøftet forskellige overskrifter under mødet. Der blev drøftet i alt 38 beslutningsforslag, som også kom ud i grupperne til drøftelse og så foretog man plenumsafstemninger i storsalen. Man godkendte 31 af forslagene og man har derefter sendt forslagene videre til skriftlig færdigbehandling og endelig behandling i Nordisk Råd.

Nogle af spørgsmålene var vigtige for vort land, og det handlede blandt andet om arktiske spørgsmål og hvordan de unge kan få indflydelse og medinddrages i højere grad end i dag omkring disse spørgsmål. Man er blevet enige om, at man vil styrke kommunikationen for at fremme freden i det Arktiske område. Der arbejdes også med at udvikle medbestemmelse for de unge på alle måder, da det er et område man ønsker der skal gøres særligt meget for.

UNR Session 2021 – Folketinget, Danmark

Man har endvidere også fra de andre deltagere i Ungdommens Nordiske Råd fokus på afsmeltningen af indlandsisen i forbindelse med klimaforandringerne. I den forbindelse er man særlig opmærksom på, at afsmeltningen kan medføre, at det bliver lettere at komme til de ikke levende ressourcer og at det i et fremtidigt perspektiv derfor vil opstå som en mulighed. Vi foreslår derfor, at man må få foretaget undersøgelser af mængderne af sjældne jordarter og rette et større fokus herpå. I den forbindelse har vi en udmelding om, at vi finder det vigtigt, at det ikke må gå ud over miljø og sundhedsmæssige forhold. Ud over vores anbefaling om at sætte fokus på at få undersøgt forekomsten af sjældne jordarter, er der et supplerende forslag om, at sætte flere kræfter ind på alternative energiformer.

Der foreligger ligeledes et forslag om, at man skal beskæftige sig mere med Samernes og Inuits sprog og kultur og identitet i skolernes læringsforløb. Vi mener, at en undervisning i vores identitet og historie vil fremme vores indbyrdes kendskab og udrydde jantelove og misforståelser. Man har derfor på det foreliggende grundlag besluttet, at der skal arbejdes på at vores identitet, kultur og historie skal indføres som undervisning i skolerne.

Man afholdt to dages seminar med start torsdag den 28.10 hvor overskriften var bæredygtighed. Selve mødet blev afholdt i dagene 29.-31. oktober. Under mødet blev der valgt ny formand for UNR og det blev Rasmus Emborg, der var delegeret på vegne af Socialdemokratisk Forbund, som kom ind på baggrund af et flerstemmigt valg.

Fredag aften fejrede man UNR´s 50 års jubilæum med debataften.