Meninger

Egen styring over Grønlands luftrum vil gavne landet

Ifølge et ønske fra Naalakkersuisut, overtager Grønland kontrollen over luftrummet. Ved at placere trafikstyringen over luftrummet i Sydgrønland, vil man kunne udvide flyveledelsen over store dele af Nordatlanten

Af Karen Marie Kyed Frederiksen, kommunalbestyrelsesmedlem i Kommune Kujalleq, Siumut

Ifølge et ønske fra Naalakkersuisut har den danske regering underskrevet en aftale med Island og Canada om, at Grønland overtager kontrollen over luftrummet ved at etablere en kontrolenhed.

Det forventes, at der vil være 100 arbejdspladser i den nye kontrolenhed, og forventningen er også, at Grønland vil overtage fuld kontrol over luftrummet i år 2031.

Naalakkersuisut for boliger og infrastruktur Erik Jensen sagde i forbindelse med aftalens tilblivelse, at etablering af en kontrolenhed for luftrummet over Grønland naturligt vil medføre en større kompetence i betjeningen af fly og lufthavne. Erik Jensen fandt det endvidere vigtigt, at Island og Canada fortsætter med at samarbejde omkring kontrolenheden.

Den danske trafikminister Trine Bramsen finder det naturligt, at kontrolenheden flyttes til Grønland, da luftrummet over Grønland har stor geopolitisk betydning.

Jeg vil gerne lykønske Naalakkersuisut for dette flotte resultat, for det vil skabe en udvikling af kompetencer i luftfarten og kontrollen med denne.

Aftalen skaber en større mulighed for samarbejde. Dette kan realiseres ved at placere kontrolenheden for luftrummet over Grønland her i Sydgrønland. På denne måde vil Inatsisartut kunne indfri deres løfter ved sidste valg, da partierne lovede, at man vil gøre en ekstraordinær indsats i Sydgrønland.

Ved at placere trafikstyringen med luftrummet i Sydgrønland, vil man kunne udvide flyveledelsen over store dele af Nordatlanten, så Grønlands geopolitiske betydning bliver endnu større.