Meninger

Siumut i Kommuneqarfik Sermersooq kræver handling

Låneansøgningen fra Kommuneqarfik Sermersooq på 1.250 millioner kroner oven på en række skandaler skal behandles i Naalakkersuisut på torsdag den 15. december. I den anledning stiller Siumut Nuuk, Siumut Tasiilaq og Siumut Paamiut en række krav

I går søndag den 11. december sendte Siumut gruppen i kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq et brev til Siumuts formand, Erik Jensen, med en række krav i forbindelse Naalakkersuisuts behandling af låneansøgning på 1,25 mia. kroner.

Siumut gruppen i kommunalbestyrelsen har både i sidste og nuværende valgperiode ageret vagthund og sat en række spørgsmålstegn ved en række beslutninger besluttet i Kommunalbestyrelsen – og en række ikke politisk vedtagne beslutninger, men alligevel gennemførte aktiviteter.

I brevet som er blevet godkendt af Lokalafdelingerne i Nuuk, Paamiut og Tasiilaq, fremsætter gruppen en række krav til Siumuts medlemmer i Naalakkersuisut.

– Siumut-gruppens krav er blandt andet at der skal igangsættes en udvidet og uvildig revisionsundersøgelse med deltagelse af en task-force der skal afdække en række forhold i kommunens forvaltning set en årrække tilbage, indleder gruppeformand, Inga Dora G. Markussen.

– Siden vi kom ind i kommunalbestyrelsen sidste år, har vi ikke lavet andet end at forholde os til fortidens beslutninger, som i den grad påvirker vores kommunekasse i de kommende årtier. Det har været en hård tid, hvor vi som lægfolk, har brugt enorme ressourcer på at undersøge forhold i kommunen som vi mener bør afdækkes af professionelle, der kan udrede hvad der er sket siden vi ikke bare står med et behov for at låne 1, 25 mia. kroner og hvad det beløb omfatter, men også de mange beslutninger der er truffet som gør, at vi må betale op mod 300-400 mio. kroner ifm. boligsagen og ikke eje en eneste kvadratmeter af disse boliger, når de erhvervslejekontrakter udløber om 10 år, uddyber hun.

I brevet er der oplistet flere krav som skal afdække flere områder end kun Siorarsiorfik – NCD. Der er nemlig tegn på at der er mere som kræver tilbundsgående undersøgelser.

– Der er meget som offentligheden ikke har indsigt i og mange beslutninger truffet under lukkede punkter, hvor vi mener der mangler “dækning” enten juridisk eller økonomisk. Vi kan ikke sove roligt om natten, vel vidende at kommunalbestyrelsesmedlemmer har et ansvar for de beslutninger de træffer. Heldigvis har vi, i videst muligt omfang, haft mindretalsudtalelser i mange af de punkter der har været fremsat for os både i Udvalget for Økonomi og Erhverv og i Kommunalbestyrelsen siden 2018. Men det er ikke en rar følelse at fornemme at alt ikke er kørt efter loven eller bogen og det kendskab vi har gør at vi kan blive medskyldige i noget, fordi vi har fået en mundkurv på, siger hun og fortsætter:

– Nogen må tage et ansvar og rydde op, så vi kan gå i gang med finde løsninger på den alvorlige situation som Kommuneqarfik Sermersooq står i. De tilbundsgående undersøgelser vil give os det pusterum der skal til at genskabe en tillid til både forvaltningen og en samarbejdsånd som er så tiltrængt. Vi skal huske på at 1.250 millioner kroner er ufattelig mange penge, og hvis det bare godtages uden så meget som at blinke, samtidig med at en anden kommune er blevet sat under administration fordi de skal ud at låne 30 mio. kroner for at opretholde et serviceniveau, hvor er vi så henne. Alle bosteder i Kommuneqarfik Sermersooq hæfter for disse beslutninger som er truffet for at “realisere de mange valgløfter” i hovedstaden som IA og Demokraatit og nu også Naleraq har sat sig for. I Siumut ønsker vi ikke at sætte navn til tilstande som vi ikke ønsker i vores samfund, nemlig såkaldt “bananrepublik tilstande” hvor ansvarlighed ikke er gældende. Vi skal følge lovgivningen som offentlige aktører. Punktum, siger gruppeformanden.

Hun henviser til andre sager som Naalakkersuisut har måtte tage stilling til i de senere år.

– Hvis man kan kræve tilbundsgående undersøgelser omkring KNI skandalen, så vil det være på sin plads at imødekomme de krav som Siumutgruppen nu kræver i forbindelse med Kommuneqarfik Sermersooq. Hvis Naalakkersuisut ikke gør dette, så er vi nået til de tilstande som jeg nævnte før, siger hun.

Siumut gruppen i Sermersooq, Siumut Nuuk, Siumuts Paamiut og Siumut Tasiilaq håber at brevet bliver drøftet af Siumuts hovedbestyrelse snarest.

Låneansøgningen fra Kommuneqarfik Sermersooq skal behandles i Naalakkersuisut på torsdag den 15. december.