Meninger

Folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam holdt tale på sit modersmål i Folketingssalen

Siumuts medlem af Folketinget Aki-Matilda Høegh-Dam deltog ved Rigsfællesskabsdebatten i Folketingssalen i dag, fredag.

Aki-Matilda Høegh-Dam holdt sin tale på Grønlands officielle sprog fra talerstolen. Hun havde nemlig besluttet sig for, at hun skulle holde talen på grønlandsk, på vegne af det grønlandske befolkning.

Og hun stillede spørgsmålstegn over dagens debat, hvilket var ”Rigsfælleskabsdebat”.

”Rigsfællesskabet er en illusion. Kun ved statsdannelsen kan et Rigsfællesskab først blive til virkelighed”, påpegede Aki-Matilda Høegh-Dam fra talerstolen, på kalaallisut.

Aki-Matilda Høegh-Dam pegede på flere af Danmarks gerninger mod Grønland i sin tale. Men vigtigst af alt fremhævede hun, at Kalaallit Inuit, er på vej til at tage den næste endelige skridt:

”Os grønlændere, ja, vi kan kritisere hinanden, meget. Det er ikke noget nyt, af de lande som er blevet koloniseret. Alligevel tror jeg fuldstændig på at det er vigtigt at huske vores styrker, det vi har gået igennem er ikke for sarte sjæle. Det er ikke nemt at finde mennesker, der er så stærke, tilpasningsdygtige og vedholdende. Her er beviset: Vi er her stadigvæk, vi bruger vores sprog. Vi tier ikke”.

Aki-Matilda Høegh-Dam tror fuldt ud på, at Grønland bliver statsdannet. Det understregede hun også i sin tale.

”Den kommer, snart. Vi har dannet vores holdninger. Den næste skridt er nær, uden at holde tilbage, skal vi modigt bygge vores egne rammer og fremtid. Vi skal ændre den politiske status quo. En stat af Kalaallit. For Kalaallit, lød det fra Aki-Matilda Høegh-Dam fra Folketingets talerstol.