Meninger

Grønlandsksproget radio i Danmark

Grønlændere i Danmark mĂĄ have muligheden for at tænde op for en grønlandsk sproget radioudsendelse, der er produceret for- og af grønlændere, der bor i Danmark. Derfor har Aki-Matilda Høegh-Dam, Siumut mĂĄlrettet arbejdet for at bane vejen for en grønlandsksproget radioproduktion for grønlændere i Danmark.

For finansloven 2022 afsatte Aki-Matilda Høegh-Dam sammen med Finansminister Nicolai Wammen, syv millioner kroner af til grønlandsksproget radio i Danmark. Hvorefter udmøntningen blev forhandlet færdig mellem Siumut og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen.

– Jeg er glad for at meddele at kulturministeren og jeg nu har færdig forhandlet udmøntningen af de syv millioner kroner. Og fra 21. september kan der nu ansøges midler til grønlandsksproget radioproduktion, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.

– Det er vigtig for os at bevare vort sprog og kultur. Ved at lytte til en grønlandsksproget radioudsendelse og musik vil være med til at vedligeholde sproget og dermed ogsĂĄ vort dyrebare kultur. Der er omtrent 17.000 herboende grønlændere og radioen kan være platform, hvor man lytter til fællesarrangementer, siger Aki-Matilda Høegh-Dam. 

Radioproduktionspuljen kan søges af medievirksomheder, foreninger, privatpersoner der har base i Danmark og har tilknytning til det grønlandske miljø i Danmark.  Ansøgningerne kan indsendes fra den 21. september indtil 15.oktober 2022.