Lær grønlandsk online

Det er nu muligt at lære at grønlandsk ganske gratis. I den danske finanslov for 2022 aftalte Siumut og regeringen at gøre online-undervisning i grønlandsk fra i år og fem år frem gratis. Et værktøj til direkte oversættelse fra grønlandsk til engelsk er også på vej

Online undervisningen for voksne – LearnGreenlandic.com – er nu blevet tilgængeligt for alle.

Folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, som har arbejdet for dette initiativ er glad og har store håb for online-undervisningen.

Mange Inuit har mistet deres sprog, og der er kommet mange tilflyttere til Grønland, men har ikke formået lære vort sprog. Mit store håb er at online undervisning som dette både kan styrke vort folks sprog, og tilflytteres integration, siger Siumuts medlem af Folketinget og opfordrer de kommende selvstuderende, at starte undervisningen sammen med én de kender, for komme bedst i gang med selvstudiet.  

For finansloven 2022 afsatte Siumut i alt to millioner kroner for gratis adgang til online muligheden. Derudover er der afsat én million kroner fordelt på to år til videreudvikling af undervisnings-modulerne samt øvelser.

Per Langgård, som er initiativtageren bag LearnGreenlandic.com siger, at 10-15 yderligere øvelser forventes at blive færdige inden jul i år.

– Bevillingen har betydet, at der allerede har været et kæmpe gennembrud i onlineundervisningen på grønlandsk. Vi i LearnGreenlandic får lavet nye innovative øvelser og programmer som aldrig er set før, siger Per Langgård.

Modul tre på vej
Online undervisning på grønlandsk er i dag i to moduler. Det forventes at modul tre bliver færdigt i 2023. Derudover arbejder Langgård nu på en gloseringsprogram, som i den kommende tid vil kunne bruges som et værktøj til at kunne oversættelse direkte grønlandsk tekst til engelsk. Et gennembrud som Langgård glæder sig over.

Aki-Matilda Høegh-Dam mener, at beskyttelse af oprindelige folks sprog bør være en fast del af den danske finanslov, på lige fod med andre mindretalsbeskyttede minoriteter i Danmark, som hvert år får støtte af den danske regering for at beskytte og fremme deres sprog.