Folketinget

Nyhedsbrev uge 20 2023

Skrevet af: Siumut Folketingimi

Det grønlandske folketingsmedlem for Siumut Aki-Matilda Høegh-Dam har været i spotlyset for diverse medier i den seneste tid, efter hun holdt en tale på grønlandsk fra talerstolen i Folketinget.

I forbindelse med Rigsfællesskabsdebatten i Folketinget 12. maj havde Siumuts medlem af Folketinget, Aki-Matilda Høegh-Dam, besluttet sig for at holde sit ordførerindlæg på Grønlands officielle sprog, kalaallisut.

 Her pĂĄpegede Aki-Matilda Høegh-Dam igen, at Rigsfællesskabet er en illusion.

”Kun ved statsdannelsen, kan et Rigsfællesskab først blive til virkelighed”, sagde hun blandt andet fra Folketingets talerstol på grønlandsk.

Det skabte som bekendt stor opmærksomhed. Hun deltog således på forskellige interviews fra de grønlandske, danske samt udenlandske medier.

Selv om den seneste uge har drejet sig meget om Aki-Matilda Høegh-Dams grønlandske tale, har hun beskæftiget sig også andre opgaver.

I de seneste uger har Siumuts sekretariat haft besøg fra folkeskoleelever fra Grønland, Aki-Matilda Høegh-Dam har holdt møde med NunaGreen, der vil etablere vandkraftværker i Grønland, og ligeledes har folketingsmedlemmet blevet interviewet om spiralsagen.

Tirsdag den 16. maj besøgte fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen, Venstre, Siumuts kontor i Christiansborg.

Her blev der drøftet om de kommende forhandlinger til forsvarsforliget.

Fredag den 19. maj tog Aki-Matilda Høegh-Dam til Luxembourg. Som udvalgsmedlem af NATO’s Parlamentariske Forsamling deltager hun i Nato Parliamentary Assembly i denne weekend.

Aki-Matilda Høegh-Dam deltager ved række møder i Luxembourg i weekenden, og er tilbage næste uge.