Folketinget

Nyhedsbrev uge 8 2023

Skrevet af Siumuts sekretariat i Folketinget

Siumut i Folketinget er klar med nyhedsbrev efter den mødefrie uge.

Arbejdsugen blev indledt med møde mellem Siumuts Folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam og den danske Social-, Bolig- og Ældreminister, Socialdemokratiets Pernille Rosenkrantz-Theil.

Mødet fandt sted på socialministeriet, hvor der er indledende forhandlinger til den kommende finanslov. Der har været flere møder mellem Aki-Matilda Høegh-Dam og Pernille Rosenkrantz-Theil i de seneste uger.

Siumut i Folketingets krav under forhandlinger er: 

  • At sikre midler til retssikkerhed for kalaallit i Danmark 
  • At sikre midler til anbragte grønlandske børn i Danmark, sĂĄ de bevarer deres identitet, sprog og kultur

Mandag deltog Aki-Matilda Høegh-Dam ligeledes til et seminar i København.

Hun var nemlig inviteret til ’The 20th CPC National Congress and China—China’s development from a global perspective’, der var arrangeret af det kinesiske ambassade i Danmark.

Efter seminaret var der frokost, hvor der var mulighed for at netværke, hvor hun blandt andre havde mulighed for at tale med viceminister for den internationale afdeling i Centralkomiteen for Kinas Kommunistiske Parti (CPC), Guo Yezhou, samt Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie.

Onsdag kom direktør for Det Grønlandske Hus i København, Leise Johnsen, forbi Christiansborg. Her blev der holdt møde om hvad status er omkring etablering af kollegieværelser for de grønlandske studerende i København.

Siumut i Folketingimi har sikret midler til tilskud for at undersøge, hvordan grønlandske studerendes adgang til kollegieboliger i København kan fremmes. Det Grønlandske Hus i København har lavet en rapport, og arbejder nu med en organisation, der arbejder for at få cirka 25 studie boliger i 2024.

Folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam ser frem til, at de grønlandske studerende fĂĄr kollegieværelser i KøbenhavnsomrĂĄdet. 

”Da jeg var i Avalak som studerende i København, var boligmangel et stort problem. Derudover havde vi store udfordringer med ensomhed, som grønlænder i Danmark. Derfor var dette emne en vigtig mærkesag for mig i valget 2019”, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.

 Torsdag rejste Aki-Matilda Høegh-Dam til Nuuk, og er tilbage i København i næste uge.