Meninger

Parisaftalen og den videre færd

Inatsisartut har truffet en vigtig beslutning om Parisaftalen under efterårssamlingen 2023 i tirsdags. Naalakkersuisut skal nu melde vores interesse for at tilslutte os aftalen. Det er dog vigtigt at understrege, at dette ikke betyder, at vi automatisk bliver en del af aftalen.

Af Kuno Fencker, medlem af Inatsisartut, Siumut

Ifølge Selvstyreloven § 12 skal Kongeriget, som håndterer vores udenrigspolitik ved internationale organisationer, kontaktes. Det er afgørende at vi i henhold til loven arbejder for, at Grønland selv kan tilslutte sig Parisaftalen og forhandle direkte i FN uden indblanding fra udenrigstjenesten.

Uden opfyldelse af disse præmisser giver det ikke mening at tilslutte os aftalen. Derfor er det næste skridt for Naalakkersuisut at udføre alt nødvendigt forarbejde, herunder fastlæggelse af klimamål og strategier samt inddragelse af alle relevante interessenter i Grønland.

Siumut forventer at denne proces vil tage tid, da vi prioriterer kvalitet frem for hastværk. Siumut forestiller sig, at en aftale vil kunne komme på plads omkring 2030. Når dette er på plads, vil alle disse elementer blive behandlet i Inatsisartut.

Først derefter kan vi vurdere, om der er et grundlag for at tilslutte os Parisaftalen. Vi har tillid til, at dette kan lade sig gøre, men det afhænger også af Kongerigets respekt for Selvstyreloven og FN’s accept af, at Grønland som ikke er en suveræn stat, indgår en aftale med en international organisation.

Aftalen skal indgås i overensstemmelse med artikel 20 i Parisaftalen. Lad os fortsætte med at arbejde sammen for en bæredygtig fremtid for Grønland.

Inatsisartuts beslutning har følgende ordlyd:

”Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at meddele, at Grønland vil tiltræde Parisaftalen til United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC)”