Meninger

Udvidet spørgetime med statsminister Mette Frederiksen

Oversat – Tirsdag den 7. februar blev der holdt udvidet spørgetime med statsminister Mette Frederiksen i Folketingssalen. Siumuts Aki-Matilda Høegh-Dam var første spørger, der gerne ville have svar på, hvordan man kan sikre retssikkerheden for kalaallit Inuit i Danmark.

– Hvordan kan man samarbejde om, at kalaallit Inuit ikke længere mister retssikkerheden samt sikre at vores børn kan bevare deres identitet, kultur og sprog i forbindelse med anbringelsessager?, lød spørgsmålet fra Aki-Matilda Høegh-Dam.

Efter Foreningen Mentor Immanuel gjorde Siumut i Folketinget opmærksom på, at der sker mange anbringelser af børn i Danmark, sikrede Siumut i Folketinget gennem finanslovsforhandlinger gennem finansloven 2021, at der skulle ske en undersøgelse af grønlandske anbragte børn i Danmark. Det danske forsknings- og analysecenter for velfærd VIVE stod for rapporten, som fik til opgave at gennemgå og kortlægge de sager, hvor børn fra grønlandske familier i Danmark er blevet tvangsfjernet.

I rapporten blev det bevist, at der er bemærkelsesværdigt højt antal af anbringelser af grønlandske børn i Danmark. I regeringsgrundlaget står der således, at den grønlandske, selvstændige, identitet, sprog og kultur skal respekteres i samarbejdet. 

Statsminister Mette Frederiksen svarede, at det er vigtigt, at der er et særligt fokus på de omstændigheder, der kan være omkring sprog.

– I enhver anbringelse skal man søge et godt samarbejde med forældrene, svarede Mette Frederiksen, der takker Aki-Matilda Høegh-Dam for at stille spørgsmålet.

Statsministeren var enig i Aki-Matilda Høegh-Dam, der påpegede, at der sker mobning og racisme for grønlandske børn i Danmark.

– Det er uskik i det hele taget. Der har vi en fælles opgave at sikre, alle i Rigsfællesskabet skal behandlet ordentligt og respektfuldt. Jeg har hørt, at efterskolebørn fra Grønland i Danmark, der har oplevet racisme. Her er der noget, vi skal sætte indover for, sagde statsminister Mette Frederiksen.

I den kommende tid skal der være finanslovsforhandlinger, hvilket Aki-Matilda Høegh-Dam ser frem til.  

Dog er Aki-Matilda Høegh-Dams erfaring med ministerier er, at mange danske embedsfolk hurtigt kan komme til at glemme det ansvar, de også har overfor den grønlandske befolkning. Derfor ville hun vide, hvad Mette Frederiksen har gjort sig nogle tanker om, hvordan dette bør efterleves af de øvrige ministerier. 

Mette Frederiksen svarede således:

”Den nye regering har endnu ikke fremlagt sin finanslovsforslag endnu. Men vi vil sikre, at alle, inklusiv de nordatlantiske mandater vil blive inviteret, også fra de øvrige ministerier.”

Her er Aki-Matilda Høegh-Dams reaktion efter spørgetimen med statsminister Mette Frederiksen:

”Trods finanslovsforslaget endnu ikke er frembragt, er der tale om at flere ministerier har inviteret diverse ordførere indenfor deres områder, til forhandlinger i forbindelse med finansloven. Indtil videre er vi kun inviteret som observatører til Socialministeriets reserve forhandlinger. Derfor agter jeg at se på, at andre ministeriet husker, at vi også skal inviteres til andre kommende forhandlinger. ”