Meninger

Vi skal til bunds med Nukissiorfiit

Strømafbrydelsen i Nuuk varede på de værst ramte bydele i flere dage, og for de fleste i sammenhængene 17 timer med efterfølgende gentagne afbrydelser. Hvis vejret ikke tilfældigvis havde været i plusgrader, ville Nuuk have oplevet en katastrofe. Derfor skal vi til bunds i sagen

Vivian Motzfeldt der er politisk næst forkvinde i Siumut efterlyser nu klare svar på hændelsesforløbet via et såkaldt § 37 spørgsmål, hvor Naalakkersuisut er forpligtiget til at svare på spørgsmål fra medlemmer af Inatsisartut. Hun mener, at befolkningen stadig bliver holdt i mørket med informationer om, hvad der egentlig skete med at få genetableret energiforsyningen i Nuuk.

Vejret i Nuuk mandag den 29. november var temperaturmæssig mild, og det milde vejr fortsatte de næste par dage. Det er formentlig grunden til, at en større katastrofe ikke indtraf da energiforsyningen i byen brat blev afbrudt mandag nat cirka kl. 23 og fortsatte i stive 17-18 timer, og for nogle bydele i flere dage og med gentagne afbrydelser oveni. 

– Strømafbrydelsen i Nuuk varede på de værst ramte bydele i over 25 timer, og for de resterende i sammenhængene 17 timer med efterfølgende gentagne afbrydelser. Hvis vejret ikke tilfældigvis havde været i plusgrader, ville Nuuk uden tvivl have været et katastrofeområde. Som ansvarlige politikere har vi en forpligtigelse over for befolkningen om at komme til bunds i sagen, og således vi alle kan have tillid til, at Nukissiorfiit faktisk kan magte deres eneretsforpligtigelser og har en kompetent ledelse, siger Vivian Motzfeldt.

Hun efterlyser blandt andet, hvilke beredskabsplaner der ville være trådt i kraft, hvis situationen havde været anderledes med frostgrader og deraf omfattende frostsprængninger i vandrør m.v.

– Jeg er faktisk usikker på, hvilke beredskabsplaner der ville gælde, i det øjeblik en så langvarig nedbrud i energiforsyningen var sket i minusgrader. Jeg vil også gerne vide, hvordan Selvstyret vil være stillet som den enhed der har forpligtigelsen til at energiforsyne befolkningen via en eneret til Nukissiorfiit. Nukissiorfiit hører jo direkte under Naalakkersuisoq for Energi som en nettostyret virksomhed, siger hun.

Vivian Motzfeldt mener, at vi alle bør tage situationen alvorligt. Hun efterlyser, hvordan Selvstyret ville være stillet erstatningsmæssigt med ødelagte vandrør, genhusning, udbedring af skader, nødrationer, vandforsyning, varmestuer m.v.

– Det er vigtigt at få klarlagt, hvem der har ansvaret for tab til private og virksomheder som følge af graverende udfald i energiforsyningen som Selvstyret har ansvaret for, og som kunderne med rimelighed ikke kan gøre noget ved selv. Det er også vigtigt at få klarlagt, hvilke beredskabsplaner der ville være trådt i kraft, og om vores infrastruktur overhovedet kan klare sådant et pres, siger hun.

For Vivian Motzfeldt er det også vigtigt at få klarhed over, om Nukissiorfiit var klar over, at det vil tage flere dage at få genetableret energiforsyningen med hjælp fra nødelværkerne og hvad problemerne med at starte dieselmotorerne skyldes. Samtidig undrer det hende, at bydele som Nuussuaq og Qinngorput med flere tusind indbyggere øjensynligt ikke har alternative muligheder for energiforsyning. Samtidig mener hun, at Nukissiorfiits kommunikation var under al kritik.

– Det er da mærkeligt, at der i en katastrofelignende situation var total radiotavshed fra Naalakkersuisut og Nukissiorfiit. Nukissiorfiit begyndte først at pippe lidt i offentligheden hen ved tre dage hen i forløbet, og Naalakkersuisut kom først frem efter et politisk kritik om fraværet. Jeg vil da gerne vide, hvorfor de ansvarlige, herunder energichefen, angiveligt nægtede at udtale sig til offentligheden førend forsyningen var kørende igen og flere dage efter at nedbruddet var en realitet. Derfor er det relevant at få vished om, hvilke kommunikationsplaner Nukissiorfiit har i sådanne situationer. Noget tyder jo på, at det slet ikke fungerer, siger Vivian Motzfeldt.

Som det vigtigste element mener hun, at hele forløbet med at få dieselgeneratorerne op at køre skal kortlægges fuldstændigt, så vi alle sammen er klar over, hvilke nødvendige opgaver vi hver især eventuelt måtte have forsømt, og hvad der nøjagtigt skal til for at en lignende hændelse ikke sker igen.

– Jeg vil vide, nøjagtig hvorfor det tog mere end 17 timer førend energiforsyningen blev delvist genetableret i nogle bydele i Nuuk. Hvilke tekniske problemer blev mødt og hvorfor. Ikke mindst skal vi vide, hvilke initiativer Naalakkersuisut agter at iværksætte for at forhindre, at en tilsvarende nær-katastrofe sker igen, slutter Vivian Motzfeldt.

Naalakkersuisut har 10 arbejdsdage til at svare på Vivian Motzfeldts spørgsmål.