Målsætninger

Landbrug og dyrehold

Siumut vil arbejde for at landbrugs- og husdyrholdserhvevet skal prioriteres højt i indsatsen i selvforsørgelsen her i landet.

Siumut vil altid arbejde for at øge landbrugs- og husdyrholds erhvevet, også hvad angår økonomiske innovationsmidler indenfor området. Derfor skal udviklingsindsatsen ske på en vel tilrettelagt måde og i samarbejde med Savaatillit Peqatigiit Suleqatigiissut (Sammenslutning af fåreholdererhvervet).

Det er Siumuts mål at udvikle et tidssvarende landbrug og husdyrhold for, at sikre den størst mulige selvforsyning af kød og grøntsager; og ikke mindst for at være konkurrencedygtige med udlandet og dermed mindske importen af fødevarer.

Der skal ved samarbejde gøres tiltag og opnås, at fåreholdererhvervet fortsat ikke er afhængig af landskassens midler – i dette sammenhæng kan det ikke udelades, at der må laves andre indtægskilder inden for det område. Derfor skal infrastrukturen imellem fåreholderstederne forbedres og dette skal udføres i samarbejde med de respektive fåreholdere, formelt og planlagt skal fåreholderne inddrages mere indenfor turismebranchen og fodarbejdet omkring tiltag for supplerende husdyrhold intensiveres, således at supplerende produktion af andre alternativer kan indlemmes i den daglig drift af landbruget/-fårehold.

Det er Siumuts mål, at landbruget og husdyrholdet skal udvikles på et af hinanden tilsvarende niveau, dette med henblik på, at vort land bliver mest mulig selvforsynende hvad kødproduktion og grøntsagsproduktion angår, ved dette skal der også tages i menté, at vi også produktionsmæssigt skal kunne konkurrere på internationalt plan.

Vi skal arbejde for at opnå den størst mulige selvforsyning af kød.  For at opnå dette skal der etableres en kødforædling- og produktionsvirksomhed, der har innovation som grundlag.  

Vores egenproduktion og forsyning af diverse materialer og levnedsmidler skal være mest mulig optimal. Denne vision kan indfries af en kvalitet der kan konkurrenre med udlandet samt gennem en forbedret og billigere infrastruktur og godstransport internt i landet.

For at sikre vores internationale konkurrenceevne skal vore produktionsomkostninger og afgifter være så minimale som overhovedet muligt.

Der skal sættes skub i produktion af vore egne planter, bær og grøntsager og etablering af nye produkter udvikles på grundlag af renhed og kvalitet. Der skal etableres en godkendt og kompetencegivende uddannelse for de folk, der har til formål, innovativt at ville videreudvikle produktionen. Uddannelsen skal foregå på levnedsmiddelskolen INUILI i Narsaq – samt andre mulige uddannelsessteder.

For at udnytte de muligheder som klimaforandringerne har medført som alternativ, vil Siumut arbejde for at der sker forundersøgelser af landområder på kysten. Dette vil have til formål, at videreudvikle landbruget og husdyrholdet.

For at sikre generationsskifte eller ejerskifte i landbrugs- og husdyrhold erhvervet, skal mulige udfordringer i forbindelse med disse undersøges og udredes.