Målsætninger

Passager- og godstransport

Organiseringen af transportområdet skal være effektiv, sikkert og veltilrettelagt, hvilket Siumut til stadighed vil arbejde for.

Transport- og passagerområdet skal tilrettelægges ud fra Vort Lands geografiske afstande og struktur, samt gennemføres så rationelt som muligt.

Passagertrafikken til søs og til lands tilrettelægges samt skal udviklingen foreståes så vidt muligt overvejende ud fra flytrafikale løsninger, blandt andet ved fortsat at udbygge landingsbaner til fastvingede fly.  Ligeledes skal udviklingen af forbedringerne af kajanlæggene fortsætte.

Vi kan ikke komme udenom, at skibsgods og luftcargo samt passagererbefordringen skal tilrettelægges i koordination. Der hvor det er nødvendigt, fortsættes søpassagertransporten. Når det er absolut påkrævet, kan skibspassagertransport gennemføres.

Det er borgernes og de enkelte lokaliteters behov, der er afgørende for tilrettelæggelsen af passager- og godstrafikken.  Det skal sikres, at alle beboelser skal have mulighed for enhverv form for transport.

Så vidt der er mulighed herfor, er det målsætningen, at der etableres landingsbaner eller helistop til fastvingede fly og helikoptere i de fleste beboede områder.  Når de forskellige lokale forhold giver mulighed herfor, skal trafikken tilrettelægges til mindre fastvingede fly. I forbindelse med flytrafikken, kan der såfremt handelsrentabiliteten taler herfor, udbygges med nye lufthavne, lige såvel som de eksisterende lufthavne kan bygges og tilpasses til den kommende trafikstruktur.

De selvstyreejede selskaber indenfor transport sektoren, skal tilrettelægge deres samarbejde langt mere rationelt og koordineret. 

Siumut vil realisere fast flyrute forbindelse mod vest. 

Ved indgåelse af servicekontrakter skal man sikre sig en minimumsstandard for en god kvalitet, uanset om det gælder sø- eller lufttransport. Man skal ved udfærdigelsen af servicekontrakter sikre sig, at forholdene omkring passagerer og godstransport for de mindre beboede steder har til fordel for samfundet, ikke mindst henset til forsyningen af dagligdagsvarer, skal forholdene være trygt for alle parter. Man skal ligeledes sikre sig, at kommunerne inddrages i et tæt samarbejde omkring tilrettelæggelsen af transportforholdende. 

Servicekontraktindehaveren for sø- og luftpassagerbefordring skal prioritere serviceringen af de lokale borgere og ikke turister.

Indenrigstrafikken, udenrigstrafikken og godstransporten, skal arrangeres så smidigt som muligt og vil på det grundlag medvirke til at skabe øget velfærd i Vort Land. Samhandelen med andre lande øges i et samarbejde baseret på trafik og godstransport til søs.

De selskaber der i dag har monopol på godstransport vil få frataget disse, hvorefter serviceydelserne tager udgangspunkt i de konkrete behov som der reelt set er og forefindes. Omkring godstransport til søs er det ikke hensigten at enkelte havne favoriseres, hvorfor der ikke indgås bindende aftaler med enkelte havneanlæg. 

Det er Siumuts mål at hjemtage trafikstyrelsen. Ved overtagelsen af dette ansvar vil vi sikre, at de fly som flyver ind i vores luftrum sikrer en indtjening til vort land, beskæftigelsen flyttes til vort land og det betyder, at der bliver flere skatte indtægter for vort land og derved vil vi også sikre, at de hjemmehørende overtager ansvaret og derunder sikres det også, at der tilegnes de nødvendige kompetencer ved undervisning indenfor områdets fag.

Siumut ønsker, at meteorologisk instituts ansvarsområde hjemtages.

Siumut finder det ønskeligt og såfremt der er mulighed herfor, at der med henblik på udvikling og udbygning af infrastrukturen og erhvervsområderne bygges vejnet.

Henstillinger angående passager-og godstransport:

  • Transportomkostningerne skal være overkommelige for alle.
  • Ældre og idrætsfolk skal have rabat til deres rejser, herunder også aktører indenfor kultur, foreningsliv og andre med frivillige indsatser.
  • Der er ved, at blive bygget en lufthavn mellem Qaqortoq og Narsaq og der skal i den forbindelse anlægges en vej til Narsaq. 
  • Der skal etableres en lufthavn i Tasiilaq.  
  • Planerne om anlæggelse af atlantlufthavne i Nuuk og Ilulissat fortsættes. 
  • I Uummannaq, Qeqertarsuaq, Qasigiannguit, Kangaatsiaq, Narsaq, Nanortalik, Ittoqqortoormiit, skal mulighederne for at etablere mindre landingsbaner undersøges nøje, og hertil skal midler til erhvervsfremme benyttes og midler til beskæftigelsesfremme samt andre der eventuelt vil samarbejde om etablering af disse lufthavne. 
  • Fremtiden for Kangerlussuaq og Narsarsuaq bestemmes i samarbejde med kommunerne, og i forbindelse hermed vil vi være åbne overfor at man kan privatisere disse lufthavne.
  • Der skal finansieres for vejen mellem Sisimiut og Kangerlussuaq med henblik på færdiggørelse.
  • Der skal arbejdes for enspris for transport af varer.
  • Aldersrente nydere – og førtidspensionister skal have mulighed for at kunne købe billige rejser hele året.
  • Der indledes en undersøgelse om Kangerlussuaq kan være en cargocenter.
  • Vi skal opforde til, at man indfører en mulighed for, at købe usolgte flybilletter på tilbud, så disse kan sælges med meget kort frist forinden afgangstidspunktet.
  • Der burde udarbejdes en ny og mere koordineret servicekontrakt for Diskobugten og Østgrønland, for eksempelvis et bedre samarbejde imellem de aktører hvis servicekontrakter betales af samfundet.
  • Der skal indføres billigere rejse priser for børn og unge startende fra 12 år.
  • Mittarfeqarfiit skal kunne tilbyde bedre og mere tidstilsvarende logi iforbindelse med forsinkelser.
  • Det er nødvendigt, at udskifte de ikke tidstilsvarende tekniske installationer ved landingsbanerne og heliportene/-helistoppene, dette for at skabe en mere robust lufttrafik. Der skal også som helhed arbejdes for en bedre og kontinuerlig lufttrafik.
  • Der skal etableres lys ved yderdistrikernes heliporte/-helistop, hvor vintermørket hersker og på nogle udvalgte bestemte steder skal man undersøge, at helikopterne kan anvende de enkelte steder som fast base.  Dette for at finde rationelle muligheder for den eksisterende lufttrafik.