Målsætninger

Minedrift og fossile brændstoffer

Myndigheden og ansvaret over vore rigdomme i undergrunden er ved lovfastsættelse overdraget til Selvstyret; dermed har vi overtaget og sikret ansvaret for hvordan hvordan vi vil udnytte vore rigdomme.  Siumut er opmærksom på, at minedrift kan have stor indvirkning på vores samfundsøkonomi.  

Siumut mener, at mine og oliedriften skal drives med grøn energi som udgangspunkt. Der skal fortsat foretages undersøgelser af forskellige handelsformer for, at bedre og optimalt udnytte vort lands rigdomme iform af råstoffer, brændselsolie og ædelsten, i forbindelse med produktionen af disse skal det sikres, at ren energi fra vandkraft, solenergi og vindenergi anvendes, alternativet er også, at anvende rene fossile brændstoffer (e-fuels).

Råstofselskaberne skal gives gode konkurrencemæssige vilkår, og råstofudvinding skal foretages med hensyntagen til vores sårbare miljø.

Siumut kan under ingen omstændigheder acceptere miljøforurening i forbindelse med minedrift og ved udnyttelse af olieressourcer, derfor skal vi have egnede forureningsbekæmpelsesudstyr i tilfælde af forurening af naturen.

Udvinding samt forbrug af råstoffer skal tilrettelægges med størst muligt økonomisk udbytte for landet og dets befolkning. 

Det skal sikres, at virksomheder som udvinder råstoffer i landet i højere grad skal have hjemmehørede som medaktører, ved udstedelse af udvindingstilladelser skal det ligeledes sikres, at bestyrelsesposterne er bemandet med hjemmehørende medlemmer.

Det er ligeledes Siumuts klare opfattelse, at virksomheder indenfor udvinding og salgsproduktion af råstoffer, som har eller vil få tilladelser hertil har en forpligtigelse til, at melde klart ud til befolkningen om deres foretagender, og ikke mindst ved anvendelse af det officielle sprog i landet.

Siumut vil til stadighed arbejde for, at der forefindes gode og relevante uddannelsesmuligheder af medarbejdere til råstof- og olieindustrien, hvorfor det er Siumuts mål at så mange hjemmehørende som overhovedet muligt skal arbejde indenfor råstof- og oliesektoren.

Siumut mener, at der skal banes vej for, at vort land i samarbejde med de relevante aktører, skal være direkte medejer i de forskellige råstofsudvindingsmuligheder. Dette skal realiseres ved, at der etableres en Selvstyre ejet virksomhed indenfor råstoffer og brændsels sektoren.

Under råstofudvindingen; mens olien pumpes op af undergrunden og vore ædelstene fjernes fra jorden, så skal der være etableret et kontrolværk til at se efter alle disse aktiviteter, denne del skal styrkes og effektiviseres (Ligesom vi har fiskerikontrol), hvorved brugen af vore ikke-levende ressourcer og handel af disse produktioner vil kunne køres efter bogen. Hårdere foranstaltninger for overtrædelser skal undersøges.

Hvis der skal pumpes olie eller gas op af vore farvande, skal man forinden opstart sikre og tage højde for eventuelle naturforureningskatastrofer og forøge beredskabet derefter.

Siumut vil helt klarlægge; i forbindelse med udstedte af tilladelser til efterforskning af enhver art med henblik for udvinding, skal det sikres ved lov, at Grønland får andel i og ved eventuelle salg eller delvis salg til nye medejere af et selskab.

I forbindelse med udvinding af sjældne jordarter skal der være mulighed for at producere uran som biprodukt. Ved sådanne udvindinger skal gældende internationale retningslinier vedr. sikkerhed overholdes, eks. via IAEA’s regler.

 Hvis der ikke er forbundet fare for både borgerne og naturen, er det Siumuts opfattelse, at man skal opstarte evt. minedrift for, at sikre indkomster for vort land. Det er Siumuts klare opfattelse, at minedrift der er i nærheden af beboede områder skal have helt særlige og skærpede krav omkring folkesundheden og naturcykluserne i området og den del skal udføres i fuldstændig sammenforståelse med de omkring boende.

I forbindelse med planlagt opstart af råstof- og olieudvinding, skal kommunerne altid tæt inddrages, således at man i de forhandlinger der skal optages, går ud fra IBA-bestemmelserne om beboede områder, således at de beboede områder der ligger tæt på minedrift anlægget så vidt det er muligt skal inddrages og deltage heri samt tage del i udbyttet heraf. Hvis IBA-bestemmelserne ikke respekteres og overholdes, vil det resultere i øjeblikkelig inddragelse af tilladelsen til udvinding.

Ved opstart af de forskellige miner, vil vi have mangel på kompetente hjemmehørende arbejdskraft, som har dygtiggjort sig igennem kurser, derfor vil Siumut arbejde for, at de nødvendige uddannelser og opkvalificeringer af hjemmehørende medarbejdere foretages.

Mineselskaberne skal have den forpligtelse at opkvalificere de lokale ansatte løbende, også hensynstagen til  evt. sprogbarriere indenfor området, således de lokale ansatte tilstadighed kan følge med i de højere internationale stander. Der skal i forbindelse med opkvalificeringer være mulighed for, at benytte de midler der er øremærket til KTI eller råstofskolen.

STEN – SAND
Vi har her i landet mange forskellige stenarter der kan udnyttes til næsten ubegrænsede formål. Siumut vil arbejde for, at man fremadrettet fører et register over hvordan disse forskellige stenarter kan udnyttes gennem forskning og analysearbejde. Man skal arbejde for, at disse informationer publiceres i højere grad til borgerne på en let forståelig måde, derved vil man bane vejen for, at flere lokale kan deltage indenfor råstof udvindingen.

Siumut vil arbejde for at fremme, at borgerne får mulighed for at udnytte landets smykkestensressourcer til fremstilling af smykker og andre former for husflid, således at befolkningen får mulighed for erhvervsmæssig fordel inden for dette område. Siumut vil også arbejde for, at befolkningen skal have mulighed for kontinuerligt opkvalificeringen indenfor området.

Siumut vil arbejde for, at skærpe kontrollen af ulovlig eksport af smykkestensressourcer. Siumut vil arbejde for, at der etableres en kontrolenhed som er tilsvarende til det vi kender fra GFLK regí. 

Småskalalicenser i forbindelse med indsamling samt udnyttelse af mindre eller størrere mængder sten skal revideres, således at det for borgerne bliver nemmerere for at få en licens samt for at åbne op for muligheden for at et lokalsamfund i fællesskab kan få tildelt en samlet licens.

Grønland har forskellige former for sand, sand som kunne benyttes i byggeri og er efterspurgte i forbindelse med fremstilling af forskellige tekniske materialer, ligesom vi har ler som kan benyttes til fremstilling af mursten, som ligeledes kan benyttes indenfor byggebranchen. Ligeledes kan forekomster af basalt i Qeqertarsuaq udnyttes. Der skal banes vej for udnyttelse af disse forekomster.

Ligeledes skal handel med sand og sten i landet samt til eksport, ske med størst mulig indtjening til landets befolkning for øje.