Målsætninger

Privatisering

I relation til samfundsstrukturen, kan borgerne med fordel have mere direkte medindflydelse og ansvar, hvorfor Siumut sagtens kan gå med ind til, at man giver muligheder for, at nogle af de selvstyrejede selskaber overtages af private, så længe at det ikke går ud over den samfundsmæssige service og ikke skader vores samfundsøkonomi samt i øvrigt er sikret en solid drift. Man skal dog være agtpågiven overfor, at privatiseringen af de Selvstyre ejede virksomhede ikke forhastes.

Nogle af de selskaber som forestår servicering af hele Grønland, skal ikke privatiseres bare for privatiseringens skyld, idet formålet med den samfundsmæssige servicering hele tiden skal være forankret på et solidt grundlag.

I forbindelse med salg og privatisering af de Selvstyreejede virksomheder skal man sikre, at man tager højde for følgende:

  • Der må ikke ske nogen form for forringelse af den offentlige service som virksomheden yder i relation til de samfundsmæssige forpligtelser.
  • I forbindelse med privatiseringen skal det så vidt muligt sikres, at borgerne har medejeskab og er medansvarlige, man skal også tage højde for, at de almindelige forretningsmæssige principper overholdes.
  • Ved privatiseringen skal det sikres, at borgernes økomiske og erhversmæssige ressourcer ikke forringes.
  • Ved privatisering skal det sikres, at hjemmehørende arbejdskraft anvendes, og at man passer godt på det grønlandske folks kulturelle værdier.
  • Ved privatiseringerne og handel med udlandet, skal der tages hensyn til vores lands økonomiske konkurrenceevne.

Siumut arbejder for –  Et Grønland der giver muligheder til initiativrige iværksættere på baggund af et samlet folks målsætninger og interesser.