Meninger

Hvordan skal vi udvikle fanger og fiskerierhvervet i Ittoqqortoormiit?

Af Lars Jørgen Kleist, næstformand, Siumut Nuuk

SIUMUT Nuuk mener, at det er meget beklageligt, at man til Kommuneqarfik Sermersooq´s fiskeriseminar d. 17-18. november 2022, har glemt og udeladt fanger og fiskernes repræsentanter fra Ittoqqortoormiit.

SIUMUT Nuuk mener – at, man har gennemført mange erhvervsseminarer og at det er på tide at der nu skal ske en politisk handel på området.

Hvordan skal vi gå videre? Hvad skal der ske?
Vi ved dokumenteret – at, der er masser af fiskeressourcer tæt på og udenfor østkysten (rejer, torsk mm.) og at der er masser af fisk ved Tasiilaq og at der også er hellefisk. Det er derfor vigtigt, at der skal ske grundigt undersøgelse af havområdet – prøve fiskeri ved Ittoqqortoormiit som jo også er verdens største fjord.

Der må ske en bevilling fra naalakkersuisut, således at der kan ske en forsøgsfiskeri allerede i sommeren 2023 i samarbejde med Pinngortitaleriffik (Naturinstituttet). Dette vil give et svar for den videre udvikling af det fremtidige muligheder for erhvervsfiskeri.

Pinngortitaleriffik(Naturinstituttet) har fået et nyt stort forskningstrawler ”Tarajoq” som kan benyttes til forsøgsfiskeriet.

Det må nu være slut med politisk forglemmelse af Østkysten – hvorfor der nu må ske en handling for både Ittoqqortoormiit og Tasiilaq med bygderne. Overgangen fra fanger til fiskerierhvervet må udvikles til gavn for befolkningen.