Meninger

Lad os slå det fast: Grønland er medlem af NATO

Under debatten til folketingsvalget i Ilulissat lørdag den 15. oktober blev NATO en del af debatten. Den debat er velkommen selvom spørgsmålet hører under Inatsisartut, men meldingen fra en IA-kandidat er bekymrende; at NATO-alliancen ikke er velkommen til at forsvare os

Af Markus E. Olsen, kandidat til Folketinget for Siumut

Grønland er medlem af NATO, fordi Danmark i 1949 var et af de stiftende medlemmer af forsvarsalliancen. På det tidspunkt var vi en koloni uden demokratisk indflydelse i spørgsmål vedrørende vores land, endsige udenrigs- og sikkerhedspolitiske spørgsmål.

Siumut mener derfor, at tiden er inde til, at vi gennem vores parlament selv beslutter, om vi skal blive fuldgyldigt medlem af NATO og ikke blot som et bilag til den beslutning, Danmark tog i 1949.

En nylig undersøgelse fra Ilisimatusarfik viser også, at befolkningen i Grønland ønsker at være medlem af NATO, og at vi skal opbygge relationer med vores naboer i den henseende; opbygge samarbejder med Island, Arktisk Råd og Canada.

Siumut er bevidst om vores særlige geopolitiske position, og at Danmark ikke er i stand til at forsvare os uden NATO-alliancen. Det er en geopolitisk realitet. Af samme grund peger ovennævnte undersøgelse også på, at befolkningen ønsker en tættere samarbejde med USA.

Grønland må varetage sine egne sikkerheds- og geopolitiske interesser. Som ethvert andet folk må vi tage et ansvar. Vi er et folk som alle andre folkeslag i verden, der har ret til selvbestemmelse og en fuld demokratisk proces om vores egen internationale position.

Siumut forestille sig, at vi ville positionere os selv som Island, det vil sige, at vi ville være medlem af NATO med alle de pligter og rettigheder det indebærer, uden dog at bidrage med hverken militær magt eller et eget forsvarsministerium. Præcis som Island har gjort det.

Vi taler om vores egen sikkerhed, og vi har brug for stærke partnere som Canada, USA og vores venner i Island og Danmark.

Siumut mener, det er en dybt bekymrende melding IA’ s kandidat kommer med under valgdebatten til Folketinget i Ilulissat, fordi hun synes at mene, at Grønland fortsat skal isolere sig under Danmark. Ifølge IA-kandidaten, skal vi ikke have NATO soldater ”rendende her”. Men danske soldater i hovedstaden Nuuk er åbenbart helt ok, og er i følge hendes logik ikke en del af NATO-alliancen.

Hvem ringer du til, når tampen brænder på?