Folketinget

Nyhedsbrev uge 17 2023

Skrevet af Siumuts sekretariat i Folketinget

Den danske finanslov for 2023 blev tidligere denne uge forhandlet pĂĄ plads.

Fra forhandlingerne igennem Nordatlantpuljen, sikrede Siumuts medlem af Folketinget Aki-Matilda Høegh-Dam ni initiativer, som i alt beløber sig til 39 millioner kroner fordelt op fire år. Derudover har der også været forhandlinger tidligere i Socialministeriet, hvor Siumut også fik initiativer igennem.

Initiativer sikret af Siumut i Folketinget
Grønlandsk dokumentar om demokratiet i Grønland
Etablering af kollegier for grønlandske studerende i Danmark
Midler til Operation Dagsværk INUA
Skærkortlægning for at højne søsikkerheden i Grønland
Etablering af Foodlab i Sydgrønland
Midler til ICC
Udvikling af det grønlandske sprog inden for jura
Tilskud til Mentor Immanuel og MAPI
Oversættelse af bogen ’Imperiets Børn’

Trods massiv aftryk af den danske finanslov påpegede Aki-Matilda Høegh-Dam igen, at der bør ske drastiske ændringer til måden, hvordan man forhandler til finansloven.

Nuværende form for Finanslovsforhandlinger, altså fra den såkaldte Nordatlantiske pulje, sætter begrænsninger, hvor det ikke giver mulighed for at tale om de større tiltag. Siumuts medlem af Folketinget foreslår derfor, at Grønland får mere indflydelse under forhandlingerne, for derved at sikre muligheden for at kunne forhandle med den danske regering til at lave strukturelle løsninger ved problematik indenfor deres ansvarsområder i Grønland, i stedet for at vi skal prøve at lave lappeløsninger via den nordatlantiske pulje eller særbevillinger som hidtil.

Udover udarbejdelsen af Finansloven har Aki-Matilda Høegh-Dam haft en travl uge.

Torsdag deltog hun under briefing til Det Internationale Pressecenter, IPC.

Her mødte hun verdenspressen, og besvarede spørgsmål der omhandler Siumuts politik samt Grønland.

Fredag var hun ligeledes i DR Byen, da hun deltog ved radioprogrammet ’P3 Go’ Morgen’, hvor hun havde mulighed for at komme med sine meninger om Grønlands statsdannelse, hvor hun også besvarede spørgsmål der omhandler udkast til Grønlands Forfatning, der fredag blev præsenteret i Nuuk.