Folketinget

Pressemeddelelse om det danske finanslov

Siumut i Folketinget opnår flere initiativer i dansk finanslov. Dog kritiserer Aki-Matilda Høegh-Dam samtidigt måden, hvordan man udfører finanslovsforhandlingerne.

Der har været forhandlinger til den danske finanslov i den seneste måned. Siumuts medlem af Folketinget Aki-Matilda Høegh-Dam opnåede ni initiativer fra forhandlingerne, hvilket hun er meget tilfreds med.

Der har været tæt samarbejde mellem den danske regering og Siumuts Folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam under forhandlingerne til den danske finanslov.

Fra forhandlingerne igennem Nordatlantpuljen, sikrede Aki-Matilda Høegh-Dam ni initiativer, som i alt beløber sig til 39 millioner kroner fordelt op fire år. Derudover har der også været forhandlinger tidligere i Socialministeriet, hvor Siumut også fik initiativer igennem.

”Det har været lidt anderledes i år da der har været Folketingsvalg. Selvom vi er glade for vores resultater, har vi påpeget, at der bør ske ændringer i forhold til hvordan vi forhandler finansloven”, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.

“Nuværende form for forhandling ikke giver mulighed for indflydelse eller fordybelse i de reelle forhandlinger indenfor de store danske ansvarsomrĂĄder i Grønland, eksempelvis i justitsomrĂĄdet”, pĂĄpeger Aki-Matilda Høegh-Dam.  

Aki-Matilda Høegh-Dam har gennem forhandling til den Nordatlantiske pulje sikret midler til flere initiativer. Der er tale om litteratur, historie, kultur, tilgængelige materialer på grønlandsk, miljøhensyn, uddannelse, fødevareområder samt erhvervsudvikling.

Nuværende form for Finanslovsforhandlinger, altså fra den såkaldte Nordatlantiske pulje, sætter begrænsninger, hvor det ikke giver mulighed for at tale om de større tiltag. Aki-Matilda Høegh-Dam foreslår derfor, at Grønland får mere indflydelse under forhandlinger, for derved at sikre muligheden for at kunne forhandle med den danske regering til at lave strukturelle løsninger ved problematik indenfor deres ansvarsområder i Grønland, i stedet for at vi skal prøve at lave lappeløsninger via den nordatlantiske pulje eller særbevillinger som hidtil.

 â€śDet var vigtigt for os at sikre midlerne, som skal være med til at opnĂĄ grønlandske initiativer bĂĄde i Kalaallit Nunaat og for Kalaallit i Danmark. Initiativerne skal være med til at løfte forholdene for kalaallit pĂĄ flere omrĂĄder, hvilket jeg overordnet set er tilfreds med”, lyder det fra Aki-Matilda Høegh-Dam.

Se vedlagt over list af initiativer, som Siumut har sikret sig fra finanslovsforhandlinger.