Siumut har med har stået i front i arbejdet med at indføre og færdiggøre Hjemmestyret lige siden etableringen af Grønlands Hjemmestyre i 1979 og desuden har Siumut beholdt ledelsen af landet og har indført Selvstyret i 2009. Siumut ser Selvstyreordningen som en overgangsordning til den endelige selvstændighed, derfor har Siumut også førertrøjen på i forbindelse med forberedelsen af dannelsen af en grundlov, en lov som Kalaallit selv står for og som de selv udformer.

Siumut mener at der skal være respekt om at det vort samfund har ret til at bestemme over egne forhold. Det er Siumuts mål at Vort Land bliver en selvstændig stat og at vi i samtlige forhold der vedrører os, tager det fulde ansvar – uden at styres af udefrakommende, der ser sig selv som høvdinge.

Grundlovkommissionen er netop nu i færd med at udarbejde vores kommende grundlov, under Siumuts ledelse. Siumut arbejder for at det Grønlandske folk selv skal bestemme hvilken form for stat vi ønsker at danne og hvordan denne skal formes, og dette vil grundfæstes i den kommende grundlov.

Siumut vil samarbejde om at løbende orientere og debattere arbejdet mod statsdannelsen, ligesom Siumut vil arbejde for, at der arrangeres en konferende om statsdannelsen.

Der skal nedsættes et særligt samarbejdsorgan omkring vores lands overtagelse af ansvarsområder fra Danmark, og organet vil vurdere rækkefølgen for overtagelser og tidsfæste disse.

Flagbestemmelser skal forberedes til statsdannelsen.

Da grønlænderne er en del af de Arktiske folk, vil Siumut arbejde for at de Arktiske lande i fællesskab udarbejder en strategi for dyreliv og natur.

Siumut ønsker, at vi – Grønlands befolkning får frihed og retten til selv at tale Vort Lands sag med andre lande – uden at blive dikteret og kontrolleret af andre.

Siumut ønsker at skabe et velfærdsbaseret samfund som kommer alle til gode og som giver lige muligheder.

Siumut ønsker at skabe et samfund i Vort Land igennem ligestilling uanset fødested, om du er mand eller kvinde, eller religion, eller uden hensyntagen til etnicitet.

Et moderne velfærdssamfund med frihed og tryghed for alle borgere vil kun udfolde sig, når alle føler et ansvar for sin egen tilværelse, for familien og venner, for naboer og arbejdskammerater, og for det øvrige samfund.

Der skal ske en opfølgende indsats for Forsoningskommissionens betænkning “Vi forstår fortiden – Vi tager ansvar for nutiden – Vi arbejder for en bedre fremtid”.

Lighed indebærer også lige ret til uddannelse for alle – både faglig og boglig uddannelse uanset indkomst og bopæl – og lige ret til arbejde ud fra egne forudsætninger. Lige muligheder skal være demokratiets grundvold ud fra ideen om alle menneskers ligeværd.

Vi er en forholdsmæssig lille befolkning og det anerkender vi og indretter samfundet efter således at alle kan bruge deres færdigheder efter deres ønsker, men at det ikke må gå ud over vores kollektive ånd.