Siumut kræver, at Inuit Ataqatigiit ransager sig selv

Siumut mener, at Inuit Ataqatigiits formand og dets bestyrelse har en bunden opgave til grundlæggende at vurdere samarbejdet i naalakkersuisut

Af Erik Jensen, Formanden, Siumut

Oversat – Spørgeren fra Inuit Ataqatigiit, Kristian Jeremiassen, kom med et voldsomt angreb mod Siumut fredag den 11. november under anden behandlingen af punkt 7, forslag til finansloven for 2023.

Vedkommende fremkom med urigtige oplysninger og med en meget vred tone, og sagde blandt andet, at “desværre dannede vi koalition med Siumut. Vel at mærke desværre[1]. Kristian Jeremiassen, som er formand for Anlægsudvalget for Inuit Ataqatigiit, udtalte i den forbindelse en påstand om, at der er intentioner om at nedrive boliger i Qasigiannguit til næste år. Jeg vil fra Siumut på det kraftigste fastslå, at det ikke er sandt!

Denne meget kritiske udtalelse til offentligheden betragter Siumut som en alvorlig hændelse, der ikke blot kan passeres med en undskyldning.

Det skal præciseres, at Anlægsoversigten i Finanslovsforslaget til 2023 både er et oversigt over hvordan forbruget fra de forrige år har set ud, og hvilke bevillinger er står tilbage som ubrugte.

Vi mener fra Siumut, at et medlem for Inuit Ataqatigiit i Inatsisartut, der kommer med så urigtige og ubegrundede udtalelser, må forstås som en alvorlig underminering af det brede samarbejde der bygger på fællesskab og samarbejde for hele landet. Udtalelsen kan forstås som det uheldige i, at Inuit Ataqatigiits bestyrelse har indgået en samarbejde med Siumut. På det baggrund kræver Siumut, at formanden for Inuit Ataqatigiit og dets bestyrelsen foretager en grundlæggende vurdering af samarbejdet, og melder deres slutninger til offentligheden inden efterårssamlingen er omme.

Siumut skal præcisere, at Siumut vurderer samarbejdet i naalakkersuisut som værende godt, men at Inuit Ataqatigiit har en opgave foran sig.


[1] https://ina.gl/samlinger/oversigt-over-samlinger/samling/dagsordener/dagsorden/?day=11-11-2022

Fakta

Inuit Ataqatigiit fremkom med følgende udtalelse til vedkommende med Kristian Jeremiassen som spørger:

“… Der blev for nogle år siden nedrevet boliger i Qasigiannguit, ca. for to-tre år siden. Det har påvirket byen meget. Heldigvis var der valg og de nye Naalakkersuisut trådte i kraft. Politikken omkring nedrivning af boliger må ændres. Det skal ikke være en hemmelighed at jeg ellers var taknemlig for at der ikke kommer flere nedrivninger. Men desværre dannede vi koalition med Siumut. Vel at mærke, desværre. Formålet med nedrivning i Qasigiannguit vil endnu engang aktualiseres nu og i næste år. Selvom der findes breve fra dengang vi dannede regering med Naleraq, til forhenværende Naalakkersuisoq fra Inuit Ataqatigiit, om at der ikke bliver flere nedrivninger i Qasigiannguit. Det er beklageligt at denne hensigt med de mindre byer videreføres med jer som koalitionspartner. Med Siumut som følgesvend. Mindskelse af Qasigiannguit. Det kan ses på side 201 i Finansloven at Naalakkersuisut har til hensigt at udføre nedrivninger i Qasigiannguit igen. Det er usundt. Fjernliggende byer skal også udvikles.”