Meninger

Tiden er inde til det næste skridt!

Vi kan ikke længere affinde os i at være i rigsfællesskabets baghave. Den nugældende Selvstyrelov er med tidens tand blevet utidssvarende. Forholdene har ændret sig i forhold til 2009. Verdenssamfundet og os, det grønlandske folk, har også ændret os som følge af udviklingen.

Af Erik Jensen, formand, Siumut

Oversat – Først hjerteligt tillykke med Nationaldagen. Det er den fjortende nationaldag vi afholder siden selvstyret blev indført i 2009. Dagen hvor vi som et folkeslag alle samles og anerkender vores grønlandske identitet og fejrer dagen som et fællesskabet.

Det er ligeledes i år, at der er gået 14 år siden Selvstyret blev indført, og jeg mener tiden er inde til at Selvstyreloven – som samfundet via en afstemning har givet til Inatsisartut og Naalakkersuisut til implementering – for alvor nu må implementeres til og af os alle sammen. Opgaverne for de næste skridt står beskrevet i loven. Og jeg mener, at processen med at overtage relevante områder må speedes op, og at vi således sammen må tage konkrete skridt fremad.

Vi mĂĄ videre
Siumut afholder landsmøde i slutningen af juli, og spørgsmålet om hvorledes vi som et folk kommer videre må besvares entydigt samtidig med at en retning formuleres. Planlægningen er i gang – så vi sammen kan tage det næste skridt.

Jeg mener at virkeligheden har ændret sig siden 2009. Verdenssamfundet og os, det grønlandske folk, har også ændret os. Vi kan ikke længere affinde os med at være i rigsfællesskabets baghave, og vi må påtage os det fulde demokrati for vores land og uden at nogen udstikker begrænsninger for os.

Næsten alle partier har sammen formuleret en udkast til en kommende Grundlov som nu foreligger. Den sætter en kurs for hvorledes vi som et samfund kan komme videre, og det forpligter os alle til at svare på nogle grundlæggende spørgsmål.

Siumut vil som i tidligere tilfælde begynde arbejdet med at finde svar på de grundlæggende spørgsmål. Det er ønskeligt at vi vanen tro afslutter landsmødet med tydelige svar på spørgsmålene, og hvor vi sammen har sat kursen for det videre arbejde.

Forhold der må ændres
Den nugældende Selvstyrelov er med tidens tand blevet stadig mere utidssvarende. Det er særligt svært at forlige sig med, at der gang på gang sættes spørgsmålstegn ved vores udenrigspolitiske handlemuligheder. Det er jo en af de vigtigste parametre for, at vi som en suveræn nation begynder en reel samhandel med verdenssamfundet. Det er ligeledes bemærkelsesværdigt, hvor meget loven handler om hvorledes Staten skal finansieres, selvom det ellers må handle om det grønlandske folks udvikling hen imod den fulde frihed.

Tiden er inde til, at Siumut kommer med tydelige og fælles svar om den videre færd. Vi inviterer samfundet og de andre partier til at samarbejde om opgaven. Der behøver ikke gå flere år for at tage det næste skridt, specielt når flest mulige er med i processen.

Siumut ønsker at det grønlandske folk giver grundlaget for hvorledes vi kan komme videre, og at det samtidigt må gøres sammen med og gennem Inatsisartut.