Meninger

Vi skal tage handling i forhold til de spiralsager, som vi selv er ansvarlige for

Vores viden i dag er ganske alarmerende, især angående statens tidligere handlinger. Jeg mener, at vi bør påtage os det fulde ansvar for de sager, vi kender til og uden unødig forsinkelse. Indtil videre er der identificeret 14 personer.

Af Doris J. Jensen, politisk ordfører

Oversat (OpenAI) – Mange kvinder, herunder nogle som stadig ikke nyder fulde voksne rettigheder, er mod deres vilje blevet udsat for præventionsmetoder som led i statens indgreb. Dette har tidligere mødt skarp kritik fra formanden for Siumut, som har krævet, at staten pĂĄtager sig fuldt ansvar og yder kompensation til de berørte.

Senest har vi erfaret, at sundhedsvæsenet har foretaget tvang med spiraler siden 1992, og efter det tidspunkt hvor vi overtog ansvaret. Dette har Landslægen bekræftet i en offentlig meddelelse. Indtil videre kender vi til 14 personer, der er berørt.

Naturligvis er en handling for hvilken vi bærer ansvaret, aldeles uacceptabel. Vi kan ikke blot afvente at noget sker. Jeg mener, at alle berørte først og fremmest bør modtage en ubetinget officiel undskyldning, og at vi heller ikke kan komme udenom en erstatning til de berørte.

Jeg mener, at vi som samfund i fremtiden, når vi bliver opmærksomme på flere tilfælde af tvang hvad angår præventionsmidler under vores ansvar, straks skal tilbyde de berørte en undskyldning samt kompensation.

Vi kan ikke acceptere mindre. Denne handling er helt uacceptabel og må ses som et forsøg på folkedrab. At vi selv har deltaget i dette efter 1992 tilføjer en skamplet på os selv, som vi som samfund ikke kan bære.